Над 80 смъртни случаи на животни заради „Син език“ в Смолянско

Над 80 смъртни случаи на животни заради „Син език“ в Смолянско | StandartNews.com

Смолян. Над 80 са смъртните случаи по животни в Смолянско заради болестта "Син език". 11 огнища на заболяването обявени в 5 от 10-те общини на област Смолян, показва информация на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.

Общо 75 овце са умрели в селата Рибен дол, Гълъбово, Сливка, Дебеляново, Глогино, Вишнево, Загражден и Давидково, община Баните, където са регистрирани най-много смъртни случаи. Оказва се, че огнищата са в Рибен дол и Гълъбово. В Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян е получена информация и за 7 умрели и около 20 болни овце в местността „Тухлата", в община Баните.

Освен в община Доспат, огнище има и в село Змеица. "Син език" е засечен както в Златоград, така и в селата от общината Кушла и Цацаровци. Болесттта е засечена и в четири села в община Смолян - Смилян, Бориково, Кошница и Могилица. Пет са умрелите животни в района на Смолян и селата Кошница и Могилица.

23 от изпратените кръвни проби в дирекцията са дали положителни резултати- 7 от овце в селата Рибен дол и Гълъбово, а в Доспат и село Змеица положителни проби са общо 4.

Вземат се мерки по възможно най-бързия начин, като се изпълняват се всички мероприятия по заповедта на изпълнителния директор, съобщават още от ОД БХ в Смолян. Забранява се движението на животните, извършват се клинични прегледи на овцете във всички общини, а болните животни се изолират. Вземат се двойни кръвни проби и се изпращат в НДНИВМИ София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай