Над 66 000 кубика иглолистна дървесина съхне

Над 66 000 кубика иглолистна дървесина съхне | StandartNews.com

Благоевград. Над 66 000 кубични метра е засегнатата от съхнене иглолистна дървесина в териториите на Югозападното държавно предприятие – Благоевград. Този проблем засяга основно изкуствено създадените насаждения от бял и черен бор на възраст между 10 и 50 години.

Най-големи са пораженията в района на Държавно ловно стопанство „Осогово" – Кюстендил, където иглолистните гори заемат 1/3 от територията. От пролетта на тази година специалистите регистрират прогресивно развитие на повредите, които към момента са обхванали около 6352 дка. Засегнати са и съседните горски стопанства – „Невестино", „Земен" и „Трън". В обхвата на тези поделения само през настоящата година са инвентаризирани 36 хил. плътни куб. метра поразена от болестта дървесина.

За да се избегне увеличаване на засегнатите площи и похабяване на дървесината, са предприети мерки и действия за извършване на неотложните санитарни сечи. „Вече са проведени процедури за възлагане на добива на 14 000 кубични метра, като 7 хил. от тях са събрани и реализирани. Предстои провеждането на процедури за още 22 хил. кубични метра засегната от съхнене дървесина", посочва зам.-директорът на ЮЗДП инж. Борис Стателов.

Експертите са единодушни, че сечта на изсъхналите и съхнещите в момента дървета трябва да се извърши в рамките на една година. Самото отсичане на дървесината без незабавната й реализация обаче, би довело до развитието на вторични насекомни вредители и болести. Освободените площи след санитарните сечи ще бъдат възобновени. В повечето от съхнещите култури е налице интензивно естествено възобновяване. Там, където то е затруднено, ще се извърши изкуствено залесяване с местни широколистни видове, които са добре адаптирани към условията и са много по-издръжливи на засушаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай