Над 60% от местата в ПУ „Паисий Хилендарски“ са запълнени

Над 60% от местата в ПУ „Паисий Хилендарски“ са запълнени | StandartNews.com

Университетът в Пловдив има близо нови 2 400 студенти, записването след второ класиране е от 27 до 29 юли

Малко над 60% от всички акредитирани места за редовно обучение в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" за новата академична година вече са заети. В задочна форма е запълнен 73 на сто от държавния прием. Това стана ясно днес, 25 юли, след обявяване на второто класиране на висшето училище.

"Записването на класираните на втория етап ще бъде от 27 до 29 юли включително, а третото класиране ще бъде обявено на 1 август", съобщи зам.-ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски" доц. д-р Мария Стоянова. Тя припомни, че през последните години на този първи етап Пловдивският университет традиционно записва над 60% от новите си студенти.

След изнасяне на резултатите от първо класиране на университета, през изминалата седмица в ПУ „Паисий Хилендарски" се записаха 1 797 души за редовно обучение в бакалавърски и директни магистърски програми и 587 - за задочно. Това съответства на 60% заети места в редовна форма и 73% – в задочна, уточни доц. Стоянова.

Сред направленията, които и тази година се радват на голям интерес от страна на кандидат-студентите, са „Администрация и управление" и „Икономика" в задочна форма, като попълването е достигнало съответно 96 и 92 на сто от отпуснатите бройки. При „Икономика" – редовно, са запълнени 79% от бройките. Заетите след първо класиране места в специалност „Психология" са 94% в задочна форма и 84% - в редовна. За „Право" – редовно обучение, са останали свободни само 14% от местата.

В професионалното направление „Природни науки, математика и информатика" водят специалностите с информатика – при тях запълването на местата е близо 69 на сто. При физическите науки са усвоени 65% от акредитираните бройки.

При хуманитарните науки се запазва трайният интерес към филологиите в бакалавърски програми – 72% са новите студенти в редовна форма. 56 на сто са заетите места в направление „Философия". За трета поредна година се наблюдава голям интерес още на първия етап към педагогическите специалности – записани са 74% от необходимия брой първокурсници в специалностите в задочна форма, като за различните варианти на бакалавърската програма „Педагогика на обучението по..." заетите места са 46%.

На второ класиране в най-предпочитаните специалности и направления има нищожно снижаване на минималния бал за прием, уточни зам.-ректорът доц. Стоянова. От Университетския информационен център на ПУ „Паисий Хилендарски" очакват и през тази година след второ класиране да се запълнят 80% от бройките, а на трето – над 95%. През последните няколко години Пловдивският университет е единственото държавно висше училище, което изпълва почти до 100% акредитираните си места.

Новият випуск на ПУ „Паисий Хилендарски" ще бъде попълнен окончателно през септември, когато традиционно се провеждат редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър". Тази година трите кръга ще са на 14, 15 и 16 септември, а класирането ще е един ден след обявяване на на резултатите, припомниха от висшето училище.

За участие в редовната кандидатстудентска кампания на най-големия държавен университет в Южна България документи за прием подадоха 4 790 души. От тях на 18-те приемни изпита се явиха 2 586 души, като успешно издържалите са 2 247, което е 87% от общия брой. Записаните като студенти на Пловдивския университет с отлични оценки от изпити в предварителната сесия и с много добри оценки от национални и международни олимпиади и състезания, които се признават за резултат от конкурсен изпит за определени специалности, са 200 човека.

Приетите на второ класиране по първа желана специалност студенти следва да се запишат от 27 до 29 юли 2015 година, в противен случай губят право на участие в следващо класиране. Приетите по втора, трета и т.н. заявена бакалавърска програма, които желаят да участват в следващо класиране за по-предни позиции, трябва да подадат лично или чрез упълномощено лице декларация по образец при инспектора по специалността, в която са приети до момента. Декларации се подават за всяко следващо класиране в указания срок за записване. Ако не успеят да се класират за по-предната желана специалност, запазват мястото си в специалността, в която са били приети, казаха от ПУ „Паисий Хилендарски".

Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации. Студентите, приети на трето класиране, следва да се запишат в указания срок, в противен случай губят придобитите права. Приетите, които не са се записали или не са подали декларации за участие в следващо класиране, също губят придобитите студентски права.

Информация за второто класиране и приема на нови студенти е публикувана на сайта на Пловдивския университет на следния линк: https://uni-plovdiv.bg/pages/index/805/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай