Над 471 млн. евро е общият бюджет за сътрудничество със съседните ни страни

Над 471 млн. евро е общият бюджет за сътрудничество със съседните ни страни | StandartNews.com

Настоящата 2015 г. е ключова, тъй като до края на годината реално ще стартират всички програми за териториално сътрудничество, в които България участва. За голяма част от тях това вече е факт. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при откриването на международната конференция „Трансгранично сътрудничество България и Гърция, време за действие", която се проведе в четвъртък в Благоевград.

„Ефектът, който постигаме за периферните райони чрез трансграничните ни програми в някои отношения е с по-добри показатели от секторните оперативни програми. Въпреки че ресурсът по тези програми е по-ограничен, той дава възможност да се подобряват икономическите връзки от двете страни на границата, да се използва потенциалът на икономическата среда и да се повиашава на заетостта", заяви Деница Николова. Форумът е организиран по инициатива на евродепутата Андрей Новаков, като в него взе участие и гръцкият евродепутат Мария Спираки.

„Европейското териториално сътрудничество има все по-голям фокус върху развитието на трансграничните региони", подчерта Николова. Тя съобщи, че в рамките на вече стартиралия програмен период 2014-2020 година, България участва в общо 12 програми за европейско териториално сътрудничество. Те ще финансират проекти за опазване на околната среда и превенция на риска от бедствия, подобряване транспортната свързаност между регионите, развитие на културния обмен, туризма, иновациите, икономическото развитие и др.

Повечето от новите териториални програми са продължение на инструментите за сътрудничество от периода 2007-2013 г., но има и две нови програми, в които България участва с цялата си територия. Това са Програма „Дунав" и Програма „Балкани – Средиземно море", която беше одобрена тази седмица. Петте програми за трансгранично сътрудничество с нашите съседи са с общ бюджет от над 471 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай