Над 200 детски свята за хлапетата на Варна

Над 200 детски свята за хлапетата на Варна | StandartNews.com

Откриват новите площадки за игра до Голяма Богородица - празника на града

Варна е първият град в страната, който ще реши проблема със старите и опасни детски площадки, които вече трябва да отговарят на нови стандарти, описани в Наредба 1 на МРР, МВР и Агенцията за закрила на детето. Според нормативния документ всички площадки за игра трябва да отговарят на нови изисквания до края на 2016 г. Във Варна това се случва почти година и половина по-рано.

Днес във всеки квартал на морската столица изникват малки приказни светове. Повече от 230 места са подадени от районните администрации след консултации с хората за изграждане на детски площадки. Игровите съоръжения са пригодени за две възрастови групи - до 3 и до 12 години, като изобилстват с люлки, пързалки, беседки, калинки и всякакви катерушки за занимателни, състезателни и игри със сюжет и роли. Комбинациите от цветове и модули са подбрани така, че да развихрят детското въображение. Целият терен на площадките е с ударопоглъщащи настилки, а по искане на родители пясъчниците са със специални первази. Осигурени са пейки за възрастните, а за безопасност на хлапетата - площадките са с шарени огради. Общината влага в новите съоръжения 15 млн. лв., осигурени от облигационен заем, а оборудването е купено и от български производители. Това са едни от най-смислено вложените средства, защото безопасността на децата е по-важна от всичко, казва кметът Иван Портних. Той лично проверява обектите и следи за правилното изпълнение на проектите. Те трябва да бъдат открити поетапно до празника на Варна - 15 август, Свето Успение Богородично.

Варна е един от малкото големи градове в страната, в които няма проблем и с местата в детските градини. Дефицитът бе преодолян с интензивна инвестиционна програма на кмета, чрез която за две години бе осигурено място в забавачките за всеки малчуган - построени бяха нови корпуси и филиали към ОДЗ "Детски свят", ОДЗ "Иглика", ОДЗ "Д-р Петър Берон", ОДЗ "Чайка", нова детска ясла "Мечо Пух" във Владиславово, нова пристройка към детска ясла "Иглика". По последни данни 550 са свободните места в яслите през юли, около 200 незаети места останаха и в забавачките при последния прием.
 

Международен конкурс за визия на Морската градина

Да бъде организиран и проведен международен конкурс за Морската градина, който ще даде възможност на най-добрите ландшафтни архитекти от Европа да представят своята визия за съхраняване и развитие на парка - тази задача си е поставил кметът Иван Портних. Градината, която е един от символите на Варна, е обявена за произведение на парковото изкуство, но дълги години бе занемарена. Първите стъпки за създаване й са били направени след Освобождението, когато известният археолог Карел Шкорпил поканил чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена, да ръководи изграждането на парка.

Днес т.нар. историческо ядро на Морската градина е обновено - близо 4 млн. лв. бяха заделени в общинския бюджет т.г. за ремонт и асфалтиране на алеи, за ново осветление и пейки, за зацветяване и подобряване на зелената система, за обновяване на водостоците и фонтаните. Наесен, след края на курортния сезон, ремонтите в парка ще продължат. Активно се работи и по паркоустройствен план на друга зелена крайморска зона - Аспаруховия парк, който ще бъде облагороден и освежен.

През 2017 г. ще бъде европейска младежка столица

Варна бе избрана за Европейска младежка столица в 2017 година. На финала сред номинираните морската ни столица изпревари през ноември м.г. Кашкайш (Португалия), Галуей (Ирландия), Ню Касал (Великобритания) и Перуджа (Италия). Церемонията по обявяване на победителя се състоя по-късно в румънския град Клуж - Напока, който е носител на титлата за 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай