Над 14 хил. домакинства си купиха дърва за огрев от ЮЗДП

Над 14 хил. домакинства си купиха дърва за огрев от ЮЗДП | StandartNews.com

Благоевград. Повече от 14 000 домакинства в населените места на територията на Югозападното държавно предприятие – Благоевград вече са се снабдили с дърва за огрев. На прага на зимата търсенето се активизира, като само за изминалата седмица 2150 домакинства са закупили 15 447 кубически метра дърва.

Близо 104 000 куб. метра са реализираните дърва от държавните горски и ловни стопанства в структурата на ЮЗДП към края на септември. Това е над половината от общо планирания за сезона обем – 202 хиляди куб. метра. От тях близо 43 000 куб. метра са добити „на корен", като този най-изгоден начин за отопление са избрали 6332 домакинства.

Всяко домакинство може да добие до 10 куб. м дърва за горене. Има обаче ограничение, наложено от закона – тези дърва са само за собствени нужди, хората нямат право да ги продават. Необходимо е също лицето да притежава и съответната квалификация за работа в горите.

Цените на дървата, предлагани от горските складове в района на дейност на ЮЗДП, са в границите от 30 до 40 лв. за широколистните и средно 21 лв. за иглолистните. По-високи, но с включена услуга товарене, разтоварване и транспорт в рамките на Благоевград са цените, на които местното горско стопанство продава дървата. 78 лв. с ДДС излиза куб. метър от широколистните видове и 42 лв./куб. м – от иглолистните, закупени от централен склад в града.

Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица варира между 8 и 19 лв. за кубичен метър за широколистните и за иглолистните съответно от 5 до 11 лв. Физическите лица закупуват дърва „на корен" за лична употреба от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес или по списъци, изготвени от кметовете на общините или на населените места. Цените не включват разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Тези дейности се заплащат от купувачите и почти изравняват цената с тази на дървата, закупени от склад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай