Над 5 000 бургазлии с обща снимка на Никулден

Всеки именяк получава от кмета Димитър Николов морско шалче и значка

Над 5 000 бургазлии с обща снимка на Никулден | StandartNews.com

Десетки концерти, забавления и 18-метровата коледна елха за празника на града

Всеки именяк получава от кмета Димитър Николов морско шалче и значка

Десетки хиляди щастливи и усмихнати бургазлии ще излязат на Никулден по улиците и площадите на морската перла, за да празнуват заедно Деня на града си. Купонът ще тече от сутринта до вечерта като на различни сцени ще се изявяват хитови изпълнители, класически квартети, инструментални формации и рок групи. Най-голяма емоция обаче носи общата снимка на именяците. За седма поредна година Община Бургас кани всички, които носят името на покровителя на морския град – свети Николай Чудотворец, да продължат една от новите традиции на 6 декември, като се съберат в 13.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ за обща снимка. Инициативата се превърна в запазена бургаска марка и е неизменна част от тържествата за празника на града – Никулден. „Златната“ снимка ще бъде изпратена за съхранение в Държавен архив - Бургас, където ще бъде запазена за идните поколения.
Преди общата фотография с кмета Димитър Николов, всеки именник ще получи като подарък моряшко шалче и специалната отличителна значка по повод своя празник с придобилия местна популярност надпис – „На Никулден имам имен ден“. Статистиката показва, че точният брой на именяците на територията на община Бургас е 7 251, а в града – 5 853. Най-много носещи името на светеца живеят в Централна градска част – 1500, в к-с „Меден рудник“ – 1300 и в к-с „Славейков“ – 900.
Забавленията за празника на Бургас започват точно в 10 ч. в добре познатото на всички бургазлии Никулденско градче в градинката до Часовника. На сцената с корабчето ще е първият от многото празнични концерти. Добро настроение на бургазлии ще „подаряват“ музикантите от рок група “FOUR” и градският духов оркестър. Освен тях, любими и популярни песни ще изпълняват децата от музикалното училище в Бургас „Проф. Панчо Владигеров“ и от вокална група „Морски песъчинки“ с диригент Милена Добрева.
Арт зона с работилнички за малки и големи ще бъде разположена в празничното никулденско градче. Шест шатри, организирани от Арт къща „Ла Малена“, ще предлагат на бургазлии сами да изработят никулденски картички, риби и всякакви морски обитатели от филц, да нарисуват картини от пясък, морски съкровища, да направят сами нашумелите безопасни желета – слайм и изображение на голяма риба с формат А1 от пластмасови капачки.
Много музика и танци ще има от 11.00 часа. На сцена до Компаса ще се раздават квартет “Арте” и рок бандата “Stiff Bone”. Следващото “горещо” място в декемврийския ден ще бъде пред сградата на Археологическия музей на ул. “Богориди” 21, където ще свирят класическите музиканти от квартет “Вива” и рок групата “Euphoria”.
Половин час преди да бъде открита традиционната изложба на бургаските художници, на която ще бъдат обявени имената на тазгодишните “Художник на годината” и “Бург на годината”, пред сградата на Дружеството на бургаските художници на ул. “Александровска” 22 в 12.30 часа Бургаският духов оркестър ще поздрави бургазлии с празнични мелодии на незабравими световни евъргрийни.
Концертните прояви на Никулден продължават от 11.00 часа в парка в ж.к. “Изгрев” с изпълнители и музиканти към читалище „Изгрев 1909“.
Два концерта ще се състоят и в най-големия жилищен комплекс в града - “Меден рудник”. На сцената до училище “Петко Росен” ще излязат обичаните музиканти от вокална група “Тоника Домини” – Ева Найденова, Виолета и Красимир Гюлмезови, които ще изпълнят популярните си хитове като „Нощ над града“, „Лека нощ, усмивки“, „Здравей, как си, приятелю“, „Моя любов“, „Там край реката“, „Нека да е лято“ и много други.
Доброто настроение ще продължи с изпълненията на фолклорните състави “Чинките”, “Младост” и “Медено котле”, а оркестър “Веселие” с народните изпълнители Цветелина и Панайот Стойчеви ще накара всички присъстващи да се хванат на празничното хоро.
Още едно музикално събитие ще се проведе на 6 декември в к-с „Меден рудник“. В 12.00 часа в православния храм „Свети Николай Чудотворец“ ще започне тържествения концерт с църковни песнопения в изпълнение на смесен хор „Родна песен“, воден от именития бургаски хоров диригент Милена Добрева. В него ще прозвучат прочути произведения на композитори като Добри Христов, Сергей Локотков, Дмитрий Бортнянски и Сергей Рахманинов.
Никулденските музикални прояви ще бъдат придружени от раздаване на традиционната за празника рибна чорба по стара рибарска рецепта, която ще започне в 11.00 часа до Часовника, Компаса, Магазия 1 до Морска гара и СУ “Петко Росен” в ж.к. “Меден рудник”.
Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас по време на големия Никулденски концерт на площад “Тройката” в 17.30 часа.
Ина Кънчева

Безплатна книжка с
рецепти за всички

Община Бургас събра най-автентичните и интересни бургаски рецепти и ги издаде в книжка за празника на града. Днес, 6 декември 2019 г. рецептурникът се разпространява безплатно в градинката до Общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай