Мюсюлмани искат джамия с документ на два века

Мюсюлмани искат джамия с документ на два века | StandartNews.com

Враца. И второто заседание по делото, заведено от мюсюлманското вероизповедание срещу държавата за връщане на собствеността на Ески джамия във Враца стартира с протест. Този път под проливния дъжд се събраха и представители на политически партии, които издигнаха лозунги против правителството и ДПС, а Волен Сидеров бе изобразен с пура и фес. Отделно от това в Окръжния съд е внесена папка с подписите на 6340 врачани, които настояват да не се променя статута й. Сред тях са и мюсюлмани, които според последното преброяване са 68.

Адвокатът на мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев защити претенцията само с един документ отпреди два века. В него обаче няма никакви данни за собствеността, а само справка, че тогава в града е имало общност от седем семейства. Гражданското дело е заведено на основание параграф №5 от заключителните разпоредби на Закона за вероизповеданията за връщане на всички имоти, одържавени след 1944 година. Делото е придружено и с два иска. Единият е за 30 000 лева обезщетение от държавата за ползването на имота от 21 декември 2007 г. до 22 май 2012 г. С другия се настоява за 4000 лева от Изпълнителната агенция по горите, която стопанисва джамията през същия период. И този път посочените двама свидетели на вероизповеданието не се явиха, а съдия Евгения Симеонова ще обяви решението след месец.

Джамията е паметник на културата и от няколко години е седалище на природозащитен център „Натура". Тя е прекратила дейността си като молитвен дом още през 1867 година, когато при земетресение е съборено кубето й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай