Музеят на Струмяни е в обновена сграда

Музеят на Струмяни е в обновена сграда | StandartNews.com

Подредиха находки отпреди 7700 години

Откриха ремонтираната сграда на музея в Струмяни. Това стана на официална церемония в четвъртък. Кметът на общината Емил Илиев преряза лентата заедно с археолога Малгожата Гребска. Специално за случая бе подредена експозиция с находки на първите земеделци от 5700 г. пр. Хр. Събитието е част от започващия в петък Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува". Той ще продължи до неделя, а в него ще участват над 2800 самодейци от страната и още 8 чужди държави. За трета година фестивалът има и паралелна културна програма, свързана с творческите прояви в Мраморния град на изкуствата в село Илинденци.

Обновената сграда е реновирана и пригодена за музей по Програмата за развитие на селските района 2007 -2013, мярка 313 – „Насърчаване на туристическите дейности" по проект „Създаване на посетителски център за представяне и експониране на местното природно и културно наследство в община Струмяни". Стойността му е 370 000, 00 лв. без ДДС.

Експозицията е посветена на 10 години от началото на археологическите проучвания на раннонеолитно селище край Илинденци. То е основано от първите земеделци, появили се в региона преди 7700 години. Изложбата се състои от две части : от оригинални материали, намерени по време на проучванията, и фотоизложба на художничката Лора Пармакова с интересни моменти от разкопките през 2013. Археологическата експозиция съдържа 270 артефакти, подредени в 9 витрини и 4 постера. Представени са сечива от камък, кост и глина, накити и амулети, култови фигурки от глина и мрамор, съдове – цели и фрагментирани, фрагменти от стенни мазилки с отпечатъци на дървени греди, ръчна мелница и глинено корито. Постерите пък съдържат интересна информация за появата на първите земеделци в региона, историята на проучванията на селището, интересни факти, свързани със самото селище и неговите жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай