Музей показва ценен архив на празник на Благоевград

Музей показва ценен архив на празник на Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Благоевградската общественост ще види безценния исторически архив на Александър Пелтеков, който бе закупен от общината тази година.

Той ще е достъпен за гостите на Регионалния исторически музей в града на 5 октомври, когато ще се отбележи 102-годишнината от освобождението на Горна Джумая – старото име на Благоевград - и Пиринска Македония от турско робство.

„Описът на всички документи, снимки и материали вече е готов. Работим по организацията на експозицията на архивите. Изпитваме трудност при селекцията на материалите, тъй като нямаме възможност и пространство да покажем всичко наведнъж. Затова трябва да подберем най-важното и най-ценното", сподели историкът Елена Александрова.

В експозицията ще има писма от Гоце Делчев, документи от личния архив на дейци за освобождението на Македония. Посетителите ще видят оригинални фотографии на Борис Сарафов, Тодор Александров, Яне Сандански, и други светли личности от българската история. Между архивните материали има и множество вестници, излизали в началото на XX в., които отразяват живота в Македония и борбите за освобождението й. Голям интерес се очаква да предизвика и колекцията от военни и топографски карти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай