Музеите в Тутракан дигитализират архивите си

Музеите в Тутракан дигитализират архивите си | StandartNews.com

Проектът за съхранение на историческото богатство се подкрепя от Норвежкия финансов механизъм

Музейните експозиции в Тутракан ще бъдат дигитализирани и ще се съхраняват в електронен вид. Това съобщи кметът на общината Димитър Стефанов, след като стана ясно, че проект на местната управа е одобрен за подкрепа от Норвежкия финансов механизъм.

258 хил. евро. ще получат фондохранилищата за да запишат на електронни носители съхраняваната в тях информация и да представят в 3D формат експонатите си. Дигитализацията ще гарантира сигурността на опазването на историческите артефакти, а триизмерната графика, ще привлече младите хора към експозициите, смята кметът Стефанов.

В Тутракан има уникални за България и Европа фондохранилища. В града работи единствения на Стария континент Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене". В старата Рибарска махала на града се съхранява историята на хората от поречието на голямата река, които през вековете са били неразривно свързани с живота по Дунава.

В градския исторически музей пък се пазят културните паметници, свързани с 20 вековната история на Тутракан, възникнал тук в І в.н.е. като римска крепост с името Трансмариска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай