Мустафа Хаджи: Област Кърджали е пример

Мустафа Хаджи: Област Кърджали е пример  | StandartNews.com

Областният управител на Кърджали Илия Илиев се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи, който е на двудневно посещение в Кърджалийско.

Двамата разговаряха за толерантното съжителство и разбирателството между етносите в Кърджалийско, което създава усещане за сигурност и спокойствие у хората, независимо от религията, която изповядват. Духовният водач на мюсюлманите даде областта за пример по отношение на диалога както между етносите, така и между православните свещеници и мюфтията.

Илиев бе категоричен, че разделението на хората по етнически или религиозен признак му е дълбоко неприсъщо и че доброто отношение е онова, което му носи лично удовлетворение в работата, защото пред Бог всички сме равни, независимо как го наричаме.

Двамата бяха единодушни, че жителите на Родопите са изключително кротки, гостоприемни и благочестиви и заслужават да имат по-висок стандарт на живот, стъпка към който е отварянето на прохода Маказа и развитието на трансграничното сътрудничество.

В хода на разговорите бе засегната темата за обезлюдяването и многобройната емигрантска общност от Кърджалийско в Западна Европа и за господството на материализма в съвременното общество. За разлика от много политици, аз съм оптимист за бъдещето на страната и в частност на този прекрасен край, защото камъкът си тежи на мястото, заяви Мустафа Хаджи. Важни са нещата, които ни сближават, а не които ни разделят, и на тях трябва да се осланяме, призова Илиев.

Поводът да посещението на главния мюфтия е Вторият национален семинар на служителите от мюсюлманското вероизповедание, който ще се проведе в Момчилград. На срещата при областния управител присъства и районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай