Мултинационална общност на свещи събира средства за дете сирак

Мултинационална общност на свещи събира средства за дете сирак | StandartNews.com

Добрич. За трета поред година жителите на добруджанското село Соколово се сабират на свещи по повод инициативата "Часът на Земята", съобщи кметът на селото Минко Попов.

"По традиция се провежда викторина, като участие вземат жителите на селото от различните националности - англичани, руснаци, белгиец, американец и българите, разбира се. Въпросите във викторината са по темата - как да се пести енергия, как да направим околната си среда по-чиста. И тъй като е част от инициативата "Часът на Земята", тя се провежда в рамките на един час - от 20 до 21 часа на свещи, като хората се събират в едно заведение в селото.

Тази година решиха и да се съберат средства, които да дарят на семейството на 5-годишно дете в селото, което е сираче. Момченцето от година и половина е само, след като родителите му починаха от заболявания и сега за него се грижи баба му и дядото, които имат родителските права. Детето ходи на детска градина в селото" - разказа Попов. Той добави, че и миналата година в рамките на традиционната вече викторина са били събирани средства. Тогава се събраха 600 лева, които хората също решиха да дарят на деца сирачета и парите бяха разпределени на семействата, грижещи се за деца без родители, добавя Попов.

Допреди две-три години в селото постоянно са живеели 18 англоезични семейства. "Къде заради криза, къде по други причини, част от семействата продадоха имотите. Въпреки това има още семейства, някои от които живеят постоянно, а други идват през пролетта и лятото. В последните две-три години обаче имаме нова общност - руснаци, които купиха имоти в селото. Имаме и холандец" - похвали се още кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай