МОЯТ ГРАД! Бозукова: Богатството на Стара Загора са младите таланти

Кампанията на "Стандарт" отиде в Града на липите

МОЯТ ГРАД! Бозукова: Богатството на Стара Загора са младите таланти | StandartNews.com

Богатството на Стара Загора, на цяла България, са младите таланти. Това заяви главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, откривайки церемонията „10 причини да остана в моята Стара Загора. Кампанията „Моят град – 10 причини за гордост” на „Стандарт” е днес в Града на липите, за да отличи младите таланти на Стара Загора.

ВИЖ ОЩЕ: СТАНДАРТ отличава младите таланти на Стара Загора

Обикаляйки страната, ние се убедихме, че България е много богата държава. Не на газ, не на петрол, не на предизборни и следизборни обещания, а на млади таланти, които с ентусиазма си, с таланта си, с хъса си могат променят науката, да направят икономиката иновативна, да представят дигитално историята ни, да счупят всякакви рекорди, заяви г-жа Бозукова.

Могат да променят регионите. Могат да променят България. Стигат да бъдат видени, стигат да бъдат чути, стига да има кой да им подаде ръка. Затова и акцентът на нашата кампания станаха младите, категорична бе тя.

Славка Бозукова призова участниците в церемонията да посочват своите причини за гордост със Стара Загора и изтъкна своята – първата европейска цивилизация, зародила се в земите на Стара Загора, градът на 8000 години, в който миналото се среща с бъдещето.

Ето какво каза Славка Бозукова:

Когато в началото на май започнахме подготовката на днешната церемония, не сме и помисляли, че датата 5 юни ще се окаже толкова съдбовна за държавата. И че повече от два месеца след поредните предсрочни всички ще продължаваме да се въртим в политическата центрофуга и то на толкова високи обороти.

Факт е, че днес, докато в София, в този час, академик Николай Денков отчита мандата за правителство, връчвайки го на президента, ние с вас сме се събрали тук, в родния град на евентуалния бъдещ премиер, за да чуем един своеобразен отчет на кмета как е променил града по време на поредния му мандат. И да дадем допълнителни причини на младите да останат в Стара Загора и да работят за още по-доброто й развитие.

Тези две паралелни събития – в София и в Стара Загора, очевидно не са случайни. Те за пореден път  доказват, че дневния ред на жълтите павета в столицата продължава да се различава от този на хората в шестия по големина град в България.

Защото, докато политиците се замеряха с обиди, с компромати, замразяваха, размразяваха и ротираха преговорите, тук, в Стара Загора, абитуриентите ликуваха, учениците грабнаха награди от различни състезания, 98 процента от първолаците вече са одобрени за новата година. Председателят на Народното събрание цитира есе на деветокласничка от Стара Загора за деня на Ботев. Празникът на розата събра недалеч оттук над 20 000 рози,  празникът на децата напълни уникалния ви зоопарк,  кинофестивалът „Златната липа“ излъчи новите победители. В същото време пожарникарите ви станаха републикански шампиони, индустриалната зона Загоре си намери пореден инвеститор. А безплатните туристически турове отново са атракция за летния сезон.

Казвам всичко това, за да не мислите, че ние, националните медии, сме вторачени само в политическите чудесии, които се случват в столицата. Нещо повече. Ако през годините, ние от Стандарт, сме идвали тук с кампаниите си поне веднъж годишно, за да помогнем – и за индустриалното развитие на града, и за популяризиране на уникалното ви културно наследство, и за промотиране на младите ви таланти – в областта на математиката, на информационните технологии, на спорта. То днес ние сме тук, за да ви покажем през нашата призма, с тези десет пана, изработени от журналистите на Стандарт, как се е преобразил града в различните области. Сигурна съм, че част от промените вече сте ги забравили. Защото те са се превърнали отдавна в даденост.

Тук сме да си поговорим и за бъдещето, през призмата на най-ценното на Стара Загора – младите хора. И да отличим талантите, които са гордост не само за славния си град, но и за цяла България.

С голямата национална кампания „10 причини да остана в моя град“ през последните 4 години обиколихме над 50 български градове и села.

Това е кампания, която има за цел да покаже преобразяването на градовете в последните години - и по отношение на инфраструктурата, и по отношение на социални дейности, и за култура, и за спорт. Защото именно тези промени продължават да превръщат градовете в по-добро място за живеене. В място, което дава възможност за развитие на бизнеса, за по-добри доходи на хората, за повече приходи на регионалната икономика. И най-важното - това преобразяване дава възможност на младите да останат да живеят, да учат и да работят в родните си места.

Обикаляйки страната, ние се убедихме, че България е много богата държава. Не на газ, не на петрол, не на предизборни и следизборни обещания, а на млади таланти. Които с ентусиазма си, с таланта си, с хъса си могат променят науката, да направят икономиката иновативна, да представят дигитално историята ни, да счупят всякакви рекорди. Могат да променят регионите. Могат да променят България. Стигат да бъдат видени, стигат да бъдат чути, стига да има кой да им подаде ръка. Затова и акцентът на нашата кампания станаха младите.

Признавам си, че една от най-вълнуващите церемонии от тази кампания всяка година е в Стара Загора. Защото отличниците на града винаги са много. И те не спират да чупят рекорди.

Сигурна съм, че тези, които ще получат наградите, ще запомнят този ден.  Не с резултатите от срещата при президента или от пленума на Висшия съдебен съвет. А с думите, които специалните ни гости ще им кажат. И с грамотите, които ще отнесат по домовете.

Затова ми се иска да спазим традицията. И всеки един от участниците в днешната церемония да казва причината, която му дава самочувствието, че е от Стара Загора.

Ще започна с моята причина да издам непрекъснато, да правя кампаниите на Стандарт тук всяка година.

Не съм от Стара Загора, но рода ми е на 50 километра оттук – в подножието на един връх до Първомай, който е от епоха отпреди 37 века.

Казвам ви го, за да ви припомня, че Стара Загора е на 80. И като ръководител на най-голямата кампания за съхранение на културното наследство и развитие на културния туризъм „Чудесата на България“, мога да ви уверя. Вие сте наследници на една суперкултура, която е първата европейска цивилизация. Макар Варна да се гордее с този факт, с некропола си, с първото обработени злато в света, почетното място е за вас. Неолитните жилища край Стара Загора са с цяло хилядолетие по-древни от варненския некропол., който пък е с 2 000 г. по-стар от египетските пирамиди.

Намерения в неолитните жилища т. нар. български сфинкс, е особено ценен. Не само защото показва пропорции, запазени и в културата Варна, и после – в Египет, но и защото е първият създаден световен стандарт, издържал проверката на хилядолетия.

Това е за мен Стара Загора – градът, оцелял 8 000 години, в който миналото се среща с бъдещето. А вашата кауза, запазена от предците ви, е да цените повече от всички други науката – тя е тази, която ще ви помага да осмисляте настоящето и ще ви дава системата от мерни единици, с които да вървите изпреварващо напред. 

А как уникалното ви наследство и културният туризъм ще даде допълнителната стойност за развитието на региона, ще бъде темата на следващата ни дискусия в рамките на „Чудесата на България“, тук, в Стара Загора през лятот

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай