Мостът „Нова Европа” навърши 3 години

Мостът „Нова Европа” навърши 3 години | StandartNews.com

Мостът на Дунав между Видин и Калафат – „Нова Европа", навърши 3 години. Съоръжението надмина прогнозните стойности за трафика и има дни, в които за преминаване по него се оформят по 4 – 5 –километрови опашки, каза изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на движението инж. Любомир Низамов. Дневно преминават по 2000 автомобила, а в пикови дни – до 2600. Общият брой на автомобилите наближава 2 млн.

За три години таксите за преминаване по моста не са променени. Те остават по 6 евро за лек автомобил и до 37 евро за товарен в зависимост от броя на осите. Видинчани поискаха таксите за леки автомобили с местна регистрация да отпаднат, за да може бизнес и търговските връзки между двата града да се засилват. Намаление или отмяна не може да има, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. България е вложила 225 млн. евро за построяване на съоръжението. 70 млн. от тях са кредит от Европейската инвестиционна банка, 18 млн. – от германска кредитна институция.

От 2 години по моста преминават и влакове. Тяхната натовареност не е висока. Маршрутът е София – Видин – Крайова – Темишоара – Будапеща. По маршрута се движат два влака – по един във всяка посока.

„Нова Европа" има дължина 1971 м с по две ленти за движение във всяка посока. По средата преминава единична електрифицирана ж.п. линия. Има и велосипедна алея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай