Московски дава старт на ремонта на морската естакада в Шабла

Московски дава старт на ремонта на морската естакада в Шабла | StandartNews.com

В понеделник официално министърът на транспорта Ивайло Московски ще присъства на старта на ремонта на морската естакада при нос Шабла, съобщиха от морската община. Съоръжението се стопанисва от ДП „Пристанищна инфраструктура", което е възложител на обекта и има вече сключен договор за ремонта със строително-предприемачески холдинг ЕООД, който ще е изпълнител на основните дейности. Предвидено да се направят предпроектни проучвания, да се изработи технически проект и да се изпълни. Срокът за изпълнението на възстановяването на естакадата е 14 месеца, като 10 от тях са за същинското строителство на съоръжението. Изцяло ще бъдат разрушени останките от старата естакада и на нейно място, като се запазят габаритите и нивелетата на съоръжението, ще се направи ново от двойки тръбни пилони през 12 м сдвоени с напречен ригел. Върху ригелите ще се монтират надлъжни стоманобетонни греди, след което ще се изпълни стоманобетонна настилка. Ще се монтират парапети и осветление. При островната площадка ще се изпълни една отбивачка за кораби. Съоръжението е дълго 414 м и широко 6 м.

Площадката е с размери 24/18 м. и ще бъде на 8,5 м над морското ниво. Стойността на сключения договор за изпълнение на обекта е 6 186 353 лв. без ДДС. Тя обаче припомни, че естакадата, която е изцяло държавна собственост, играе важна роля по отношение определянето на морската акватория на страната ни. Нееднократно пред „Стандарт" кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева бе алармирала за рушащото се съоръжение, което е маркер на българската икономическа зона. Проф. Бърдарева дори бе споделила, че преди време от румънска страна е имало претенции към българската икономическа зона, а дори и Сърбия и Турция са предявявали претенции. Именно по тази причина е важно съоръжението да бъде възстановено.

Днес естакадата край фара на нос Шабла е вече почти разрушена от огромните вълни, бушуващи по брега. Съоръжението е изградено през 60-те години с идеята от върха да се добива нефт и евентуално да служи за претоварване на нефта на кораби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай