Морето взе жертва край Албена

Морето взе жертва край Албена | StandartNews.com

Добрич. Младеж на 19 години се удави в морето, научи „Стандарт". За инцидента потвърди ръководителят на сектор „Водно спасяване" в курорта Стоян Вълчев, който разказа, че инцидентът е станал около 18.30 часа в събота след края на работния ден на спасителите, който е от 8.00 до 18.00 часа.

Трима младежи, които са работили в „Доростор" като сервитьори или в кухнята, отишли да се изкъпят в морето в края на работния ден. По неясни причини и тримата започнали да се давят, като двама успели да излязат, но третият се удавил. „Получих сигнал за проблем в района между 6 и 7 спасителни постове и към 18.40 часа вече бях на място. Тялото бе извадено от водата, но лекарите се оказаха безсилни" – сподели Вълчев. Той добави, че момчето е било извадено от водата от служител, полагащ грижи за шезлонгите и чадърите. По непотвърдена информация загиналият младеж е от Вълчидол. Другите двама са настанени в болница, като д-р Ивайло Христов от медицинския център в курорта заяви, че няма опасност за живота им.

Народни поверия разказват, че морето взема жертви в деня на светите Петър и Павел, на Илинден, а морски вълци предупреждават и на Богородица – 15 август, да седим на брега.

Доколко има истина в народната мъдрост, никой не се наема да каже, но отново морето си взе жертва в деня на св. Петър и Павел по стар стил. Следващата опасност е на 20 юли или 2 август по стар стил, когато се отбелязва св. Пророк Илия. Вярва се, че светецът си взема курбан за празника. Някои обясняват фактите с това, че тогава морето се обръща от лято към есен и зима и минават подводни течения, които дълбаят ями, а често изскача и мъртвак заради специфичния вятър, който увлича навътре.

В момента за безопасността на плажуващите се грижат ежедневно по 66 спасители, разположени на 33 поста по двама по цялата плажна ивица в курорта, а други 9 души – дават дежурства, казва Вълчев. „Екипът ни е много добър и добре подготвен, тренира. Всички момчета са млади хора. Всеки един спасител може да се справи с всяка ситуация, стига да има практика и опит" – убеден е Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай