Море от награди за "Чисти сърца"

Море от награди за "Чисти сърца" | StandartNews.com

Дори щом станат студенти, децата от православния център в Смолян се връщат да помагат

Православен младежки център към храма "Св. Висарион Смоленски" днес става на 7 г.
В него около 60 деца творят в кръжоците по изкуство, вероучение, хорово пеене и журналистика, учат се да вярват в чудесата на Доброто и да помагат на ближния в нужда.

Основан преди 7 години от сдружение "Свети Висарион" към катедралния храм в центъра на Смолян, носещ същото име, днес православният център за деца и младежи е символ на творческа свобода и морални ценности, възпитани у всяко дете, преминало през него. Ръководителите и възпитаниците на центъра получават множество награди и отличия от конкурси и фестивали, грамоти и благодарствени писма. Преди 2 г. за 24 май община Смолян награди "Чисти сърца" със значката на града, грамота и парична награда "За широкомащабна, разнообразна и последователна дейност в обществена полза, за духовно и творческо възпитание на младите хора в духа на общочовешките ценности, за множеството благотворителни инициативи и художествени постижения."

"Самата аз не съм очаквала, че може да имаме толкова развита дейност, когато се роди идеята за центъра. Много съм щастлива, че ние наистина работим в много широк план, родителите ни подкрепят и сме много добър екип от учители и преподаватели", споделя творческият секретар на центъра Росица Примовска, която ръководи и клуба "Деца-журналисти". Получаваме подкрепа от институциите и организираме много прояви заедно, допълва Примовска. Тя не крие удовлетворението си, че подобен Младежки център, в който се учат и творят деца от

различни като вероизповедание семейства

няма в страната. "Когато го създадохме със Сдружение "Св. Висарион", идеята ни беше чрез творчество да приобщим децата, да им дадем възможност да развиват талантите си, при това напълно безплатно. Но такава широка дейност, в която децата се връщат и помагат, дори когато станат студенти, не бях очаквала", казва с радост дългогодишният журналист Примовска. И добавя: "Тази година имаме толкова много награди, че не знам откъде ни се изсипа такава благодат". Само за 2015 г.

Центърът е спечелил множество престижни отличия. Сред тях е трета награда от конкурс за есе на Светия синод, посветен на Възкресение Христово. В него са участвали 3 хиляди деца от цялата страна - чак от Канада пристигнало дете със семейството си, за да получи отличието си. Първо място за стихотворение от конкурса на образователното министерство "Бог е любов" е друго от отличията. Както и специална награда от ученически конкурс за литературно творчество и журналистика "Стоян Михайловски - Русе 2015" за в. "Чисти сърца" на младите репортери от Смолян. Те представили вестника и фестивала за детско медийно изкуство във Варна. Там се оказало, че няма с кого да се състезават, защото подобно уникално издание не съществува другаде. Силно впечатлен от младите таланти, шефът на Агенцията за българите в чужбина

им изпраща по пощата специален подарък

с луксозни книги и духовна литература.
Само два дни преди рождения си ден, който "Чисти сърца" честват на 21 ноември, неговите възпитаници получиха и специалните отличия от конкурса на Пловдивската Митрополия.

Във второто му издание тази година са участвали 260 деца от 1 до 12 клас, а пет от наградените 31 деца са от Младежкия православен център в Смолян.

Ангелина Тихомирова, възпитаник в 12 клас на Професионална гимназия по икономика в Смолян, получи първа награда за стихотворение. "Ти си нашата гордост", каза при връчването на приза викарият на пловдивския митрополит епископ Арсений. Две първи награди получиха осмокласничките от ПМГ "Васил Левски" Елица Димитрова и Елена Кисьова от Смолян. За радост на учителката им Милка Кокудева, техните рисунки бяха отличени с първа награда, а журито определи девойките като истински дарования с бъдеще в изобразителното изкуство, с гордост разказва за възпитаниците на Центъра Примовска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай