Молят св. Георги да надвие хероина

Молят св. Георги  да надвие хероина | StandartNews.com

Който вярва, ще бъде спасен, отправи послание Неофит

С камбанен звън в събота вечерта Пловдив посрещна мощите на свети Георги Победоносец. Те бяха донесени под тепетата от метоха "Св. Богородица" на гръцкото селище Палеохори /Халкидики/, по случай празника на митрополитската църква "Св. Марина". Вратите на храма бяха отворени цяла нощ за поклонение. В Пловдив за първи път идва частица от ръката на светеца, за която се смята, че е чудотворна. Късно снощи мощите поеха обратния път към метоха в Гърция.

"Махни тая отрова, Господи, че ще ни погуби!". Такава молитва редеше с разплакани очи 65-годишна жена над светите мощи от десницата на св. Георги. Пенсионерката дойде в църквата "Св. Марина" на храмовия празник да се поклони на светинята и да измоли спасение за сина си, който от 20 години е наркозависим.

Още заранта майката станала, сварила пилешка супа за момчето и тръгнала първо да запали свещ. Самата тя е болна и чакащите й сторили път да не чака на опашката. По обяд жената поседна да почине край оградата на църквата преди да тръгне за дома на сина си. Всеки път изкачва стълбите със свито сърце как ще го завари. Миналата вечер се оплакал, че не е добре, тресял се от нерви, поискал две праскови. После излязъл из махалата и успял да купи на черно за 2 лева едно хапче ривотрил. След това му изгубила дирите. "Къде е ходил, не знам. Тая заран го заварих заспал на пода, вратите отворени, ключът виси на ключалката, няма му ги обувките и телефонът", през сълзи разказа жената. Синът тръгнал по лошия път по време на първия си брак. "Нещо се обърка там. Дъщеря му беше на 2 години, излезе от вкъщи един ден и се прибра наркоман", връща лентата майката. Оттогава молитвите са все за него. Всеки ден чете Библията и пали свещ вкъщи, не пропуска и големите празници в църквата. "Не знам от какво ми е сърцето, защо Господ ми прати такива изпитания. Ако в нещо съм сгрешила, нека от мен да вземе, не от детето ми", нареждаше майката. Приели я в старчески дом, но тя не влязла - няма кой да наглежда сина и внуците. "Него не го знам къде ходи, жена му е на метадон, децата растат на улицата", описа пенсионерката. "Тук е адът, на земята, не там горе!", си казва майката в мигове на отчаяние. "Но не съм само аз. На един по-голям огън, на друг по-малък", даваше си кураж, докато гледаше как множеството се реди пред храма.
Чакащите отстъпиха и пред майка, която вдигна на ръце 5-годишно момченце да целуне ковчежето с мощите. Антоанета дойде да се помоли за успешно лечение на сина си. Малкият Петко е роден на Петковден, затова му дали това име. Радостта около втората рожба била помрачена от страшни диагнози - хромозомна аномалия, детска церебрална парализа и енцефалия. Тъй като главният му мозък е недоразвит, още не може да говори. Антоанета обаче не губи надежда, защото след 8 операции Петко вече ходи. Сега лекарите предложили нов метод, който прилагат американски невролози - електростимулация за активиране на мозъка. "Моля се да помогне, спряла съм работа заради грижите за него, но се справяме. Само от здраве имаме нужда!", каза жената. Тръгна си с малка икона на св. Георги и памуче, докоснато до мощите. Свещеници ги раздаваха на всички богомолци.

Още от събота следобед пред митрополитския храм "Света Марина" чакаха стотици миряни, дошли с автобуси от цялата страна, за да докоснат мощите и да се помолят за здраве.

Те посрещнаха с радост патриарха и поискаха благословията му. "Който вярва, ще бъде спасен", отговори Неофит на въпроса какво е посланието му към народа. "Да се молим за мир", каза още той.

Дядо Николай дари жезъл на патриарха

Пловдивският митрополит Николай подари жезъл на патриарх Неофит и нарече да му е опора и да води с него стадото си, като го брани от враговете на спасението. Главата на българската православна църква пристигна още предната вечер в Пловдив да посрещне мощите на св. Георги от Гърция, а вчера възглави празничната литургия в митрополитската църква "Св. Марина" на храмовия празник. Владиката на свой ред получи от патриарха еголпие (огърлица с икона, която носят висшите духовници - б. а.). "Тази свята икона на св. Богородица, която ми дадохте да сложа на гърдите си, аз ще нося в сърцето си", изрази синовна благодарност Дядо Николай. И добави своята признателност за друг ценен пример, който взел от патриарха - да мери думите си, да не казва нищо спонтанно и нищо излишно.

"Мощите не са музейни експонати и артефакти. А светците са живи и с нас. Гледат ни, слушат ни и ни помагат в затруднения, но не преди да сме се обърнали към тях с молитва", каза дядо Николай.

Повече от 3 часа продължи вчера празничната света литургия, оглавявана от българския патриарх Неофит. Той пожела духовен възход на народа по примера на великомъченица Марина. "Нека подражаваме на нейната твърдост в изпитанията, на силата на нейната вяра и на нейната решимост в християнския подвиг", каза Негово Светейшество. Той благослови вярващите и ги призова да се молят за мир по цялата земя.

Топовен залп посрещна светинята

Топовни залпове гърмяха в събота над Пловдив при посрещането на мощите на свети Георги Победоносец в катедралния храм "Св. Богородица" в Стария град. Миряните бяха препълнили площадчето на улица "Съборна", мнозина се качиха горе пред църквата, за да видят как свещеникът, донесъл светинята от Халкидики, предава на пловдивчани кутията с късче от ръката на великомъченика. Преди да я поеме, патриарх Неофит падна на колене. Нозе преклони и митрополит Николай.
Мощите бяха положени на специална платформа, която понесоха командоси от 68-а бригада "Специални сили". При излизането им от църквата 7 топовни изстрела разтърсиха небето над града. От храма беше изнесена и иконата на Света Богородица. Най-малко 50 свещеници, облечени в празнични одежди, се бяха наредили в шпалир по стълбите към катедралния храм.

Сред тях имаше и руски, и гръцки духовници.
На ритуала присъстваха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова. Камбанен звън огласяше Стария град и Главната.

С песнопения, духов оркестър, хоругви и мощите на свети Георги, шествието премина по Главната улица към църквата "Св. Марина", украсена със знаменца. През цялото време биеха камбаните на двете църкви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай