Млади реформатори бият тревога за парк Аязмото

Млади реформатори бият тревога за парк Аязмото | StandartNews.com

Някои от редките дървесни видове в Аязмото вече са изчезнали, а други намаляват застрашително. За това алармираха младежите от Реформаторския блок на кръгла маса за състоянието и перспективите на уникалния природен парк в понеделник вечерта. Сред линеещите екзотични видове били ливански и атласки кедри и аризонския кипарис, които навремето създателят на Аязмото – митрополит Методий Кусев, е внесъл от различни африкански страни и Атон. От многото лаврови дървета пък е оцеляло едно единствено.

Специалисти по ботаниа и екология в Тракийския университет обаче отбелязаха, че климатът за тези 120 години, откакто е създаден парка, се е променил значително и е възможно някои от дървесните видове да са изчезнали точно по тази причина. Затова и трябва много внимателно да се подбират новите видови при обогатяване на дървесната растителност.

По време на дискусията бяха направени много предложения за опазване и обогатяване на Аязмото като любимо място за отдиха на старозагорци – от пълната забрана за движение на автомобили дори в периферията на парка до създаване на генна банка от семена от екзотичните редки видове и изграждане на различни атракции на неговата територия. В кръглата маса участва и шефката на родовата фондация „Методий Кусев", Радка Кусева. Тя изтъкна, че най-важното е да съхраним за поколенията този уникален парк, създаден някога от дядо Методий като символ на хрстиянската етика и морал.
„Младите реформатори чукат на отворена врата, в момента се разработва цялостен проект за обновяване и обогатяване на Аязмото и колективът е готов да разгледа всякакви предложения", посочиха с разбиране от общината. Окончателният вариант на този проект за новата визия на Аязмото ще бъде утвърден след общественото му обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай