Млади математици от Кърджали с успех на Euromath 2014 в Кипър

Млади математици от Кърджали с успех на Euromath 2014 в Кипър  | StandartNews.com

Кърджали. Ученици от Кърджали представиха своя театрална постановка с математическо съдържание „Наметалото на времето" на английски език в столицата на Кипър – Никозия на състезанието Euromath 2014.

Единадесетокласниците Иван Герганов, Иван Иванов, Николай Атанасов и Хубен Иванов от СОУ "Петко Р.Славейков" придобиха право да се явят заедно с още седем групи пред реномираната публика на европейската конференция на младите математици след предварително пресяване от специално жури.

Оригиналният сюжет е по сценарий и постановка на Иван Герганов. Популярните в цял свят анимационни герои Спондж Боб и Патрик намират вълшебно наметало и попадат в древния Египет, където фараон им разказва за египетските дроби. След това наметалото ги отвежда в древна Гърция – там пък самият Питагор им обяснява Питагоровата теорема.

Спондж Боб и Патрик отново се покриват с вълшебното наметало и се оказват в Средновековието, когато пред тях се явява малкият Гаус, който разкрива как е намерил бързо сбора на числата от 1 до 100. Накрая попадат в хотел Хилтън в Кипър, точно по време на международната конференция Euromath 2014.

В различните форуми на конференция в Никозия участваха над 400 ученици от 19 държави. В секциите на конференцията бяха докладвани 133 проекти по математика. Младите кърджалийски математици са възпитаници на Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай