Митрополит и кмет спасяват храм край морето

Митрополит и кмет  спасяват храм край морето | StandartNews.com

Варна. Да се организирана общоградска кампания за набиране на средства за довършване на православния храм "Св. Прокопий Варненски". Това предложи митрополит Йоан на среща с кмета на морската столица Иван Портних.

 

Първа копка на най-големия християнски комплекс във Варна бе направена през 2006 г. Оттогава градежът върви с помощта на дарения. Реално се строи от 2009 г., но с прекъсване от година и половина заради липса на средства, уточни председателят на църковното настоятелство свещеник Георги Великов. Стойността на досегашния градеж е около 1,4 млн. лева. Работното заглавие на инициативата за набиране на средства е "Не ние градим храма, а храмът гради нас".

 

"Това, което в исторически план е заложено между църква и светска власт, са отношения на принципа на хармонията, която виждаме и във Варна. Благодарим за това, че в общинския бюджет за тази година предвидихте средства за храм "Св. Прокопий Варненски", обърна се към кмета митрополит Йоан. Предвидените средства в местната хазна са 150 000 лева. "В тези трудни времена доброто сътрудничество с църквата е много важна задача, затова се опитваме, макар и с малки стъпки, да бъдем полезни и да помагаме за реализиране на идеите и проекти, които имат за цел развитието на духовността", каза Иван Портних.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай