Митрополит дари с икони наркозависими в памет на дядо Кирил

Митрополит дари с икони наркозависими в памет на дядо Кирил | StandartNews.com

Варна. Осветени икони в памет на покойния дядо Кирил дари Варненският и Великопреславският митрополит Йоан на наркозависими в православния център за духовното им обгрижване „Св. мъченик Боян–Енравота".

"Господ ви повдигна ,от вас се иска да стоите здраво на краката си и да покажете мъжество", каза на младежите владиката, който повече от половин час бащински и загрижено разговаря с тях. Те му върнаха жеста с изработена от тях икона на Св. Димитър. От 2004 г от създаването на центъра през него са минали 500 младежи, като 150 или 37% от тях са в постоянна ремисия", посочи отец Георги Фотакиев.

За сравнение в световните комуни този процент е едва 3. Свещеникът има идеята за разширяване на уникалния варненски център в национален мащаб за 100 момичета и момчета, като е намерил и подходящо място – изоставен манастир в друга епархия. Сега ще обсъди проекта си с новия митрополит на Варна, който каза, че в своята простъпулка начело на епархията е било изключително важно да се запознае с младежите, които се борят с дрогата. Дядо Йоан започна обиколката си във Варна от храма "Цар Борис Михаил" в кв. Аспарухово в деня на Св. Серафим Саровски и отслужи 3 –часова празнична литургия. Проповедта му след нея просълзи миряните, препълнили черквата. На среща с районния кмет Йордан Николов владиката поиска терен за строеж на нов храм в „Аспарухово", за което местните свещеници настояват от 10 години насам.Като се определи петното, веднага се намесват други интереси и вместо църква се вдига хотел, припомниха сагата с неосъщественото строителство те. Дядо Йоан трябваше да благослови и единствената кръщелна на открито във Варна – в храм „Цар Борис Михаил", но отложи това за 2 май, когато е храмовият празник. Той се срещна с децата от енорийския футболен тим "Юнак", които му подариха клубна тениска. Минало ми е времето да ритам, но ще благословя всеки футболен турнир, каза за „Стандарт" владиката и във връзка с това, че предшественикът му дядо Кирил беше запален футболист.

Не искам да съм песимист за въвеждане на вероучение в образователната програма, но трябва да минат толкова десетилетия, колкото от времето, когато се е прекъснала тази традиция, каза дядо Йоан. Той изрази надежда, че така както децата са върнали родителите си в храма, така ще се стигне и до духовното съзряване на хората, които са на власт да разберат, че това трябва да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай