Митничар спаси разпятието в Харманли

Митничар спаси разпятието в Харманли | StandartNews.com

Митничар от Свиленградската митница извади разпятието на Йордановден от река Харманлийска. 27-годишният Владимир Чолаков се хвърли в ледената вода край града на Белоногата заедно с още 15 смелчаци и пръв успя да стигне до Богоявленския кръст, за да го изнесе на брега и да получи благословията от отец Живко.

„Тази година ще й върви на митница Свиленград", чуха се коментари. Много от кибиците разчетоха като добър знак ваденето на кръста именно от служител на звеното след като в края на годината то беше закрито заради ширещата се корупция там. „Ха дано черната серия вече да спре!", шушукаха доволни и колеги на Чолаков, дошли край реката, за да го подкрепят.

Заедно с него във водата, за да играят Ледено хоро нагазиха момчета на възраст от 19 до 30 години. Макар Леденото хоро да не е характерно за южния край на страната, в Харманли се играе вече за трета поредна година.

Освен за здраве на тези, които се потапят в мразовитата вода, то е наречено и с благотворителна кауза.

Тази година паричната награда за ваденето на кръста, осигурена от общината и даренията, събрани на място край реката отиват за лечението на момченце на 1 година, болно от ДЦП със засегнати и четирите крайници, сляпо и с епилепсия.

В Димитровград пък традицията да се хвърля разпятието в река Марица продължи. Кръстът от водата й извади 18-годишният възпитаник на местната математическа гимназия. Здравенякът се оказа и състезател по борба. За предстоящата година си пожела да успее с изпитите в НСА, където се кани да кандидатства.

Той получи 100 лв. наградата от Община Димитровград и още толкова от кмета Иво Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай