Митинг в Исперих в защита на кмета

ДПС пази дистанция, поверява случая на правосъдието

Митинг в Исперих  в защита на кмета | StandartNews.com

Исперих. Стотина граждани на Исперих излязоха в събота преди обяд на площада в града, в защита на разследвания за опит за убийство кмет на общината Бейсим Басри.

С плакати "Кмета е невинен!", "Искаме си кмета!" недоволните, предимно чиновници в местната администрация, демонстрираха подкрепата си за преследвания от закона градоначалник.

След като в четвъртък окръжният съд в Разград постанови постояно задържане за кмета Басри, за когото прокуратурата иска най-тежкото наказание от 20 години затвор или доживотна присъда, местната управа се събра на спешни консултации.

В петък следобед лидерите на ДПС, БСП и ГЕРБ в Испрерих, които са представени в местния парламент, са заседавали заедно с шефовете постоянните комисии в общинския съвет. Решението на общинарите е следващата сряда да бъде свикана извънредна сесия, която да реши кой ще замества Бейсим Басри на поста му, докато той е в ареста.

"В ДПС считаме, че става дума за криминален случай и очакваме правосъдната система да се произнесе по казуса. За нас кметът , както и всеки друг гражданин е невинен до даказване на противното. Арестът на Басри обаче не е политически въпрос и не би следвало да влияе на обществените процеси в общината или да промени нещо в предизборната ситуация.", заяви лидерът на движението в Исперих Гюнай Хюсмен, който е и председател на местния парламент.

На предстоящата сесия неговата партия, която доминира в местния парламент, ще се противопостави на последната заповед на кмета Басри, издадена минути преди задържането му, с която той назначава заместничката си Невин Скендер за изпълняващ длъжността. "Тя не е от Исперих, никой от местната общност не е гласувал за нея и в тази извънредна ситуация е редно отговорностите на местната власт да се поверят на някой от другите двама заместник кметове, които са познати на хората и уважавани от тях.", обяви Хюсмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай