Миньорите в Перник се готвят за гражданско неподчинение

Миньорите в Перник се готвят за гражданско неподчинение | StandartNews.com

Перник. Миньорите в Перник обявиха, че са готови да започнат гражданско неподчинение, ако не си получат заплатите. Служителите в "Мини открит въгледобив" вече са в стачка, защото не са получавали пълните си заплати от юни.

От четвъртък миналата седмица рудниците "Република", "Обединен" и Централната обогатителна фабрика не работят. Хората настояват да получат пълния размер на заплатите си, от които са направени удръжки за месеците юни, юли и август.

С посредничеството на областния управител на Перник Михаил Михайлов и енергийното министерство НЕК е превела 300 000 лв. за миньорските заплати чрез ТЕЦ-овете "Република" и "Бобов дол", на които дължи около 26 млн. лв. Парите обаче не са достигнали до сметките на миньорите, поясни Никола Спасов, заместник-председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

По думите му от ТЕЦ "Република" са преведени 96 000 лв. на "Мини открит въгледобив", от ТЕЦ "Бобов дол" - нито стотинка. "Парите, които получихме, са за задължения на НЕК към централата. Никой не може да ме задължи на кого да ги преведа", заяви Владимир Владимиров - изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол".

Получените средства в миньорските сметки покриват само задълженията за юни, твърди Никола Спасов. Миньорите настояват да отпаднат производствените санкции за неизпълнение на плановите задания, защото според тях не са основателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай