Менте алкохол уби четирима млади мъже в Якоруда (ОБЗОР)

Менте алкохол уби четирима млади мъже в Якоруда (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разследват смъртта на още двама, четирима са в болница

Арестуваха местен бизнесмен заради отровната ракия

„За нас всичко е като Студио „Х". Нищо не знаем за причината. Но знаем, че нашият родственик Вайдин Мисанков на Бъдни вечер навърши 38 г., а два дни по-късно здрав и прав си отиде от този свят. Мъчил се е като куче сам вкъщи. Прилошало му от отровната ракия. Стигнал до двора на Спешен център в града, там паднал и започнал да вика „Помощ". Мъчили се да го спасят, но напразно. В стаята имаше шише от 2 литра, в него бе останал само литър алкохол, полицаите го взеха, за да го изследват. Нямаме представа откъде е взел ракията", реди през сълзи Рафие Крачова, леля на първия издъхнал в масовата смърт на четиримата млади мъже в Якоруда. Шофьор на линейка и медицинска сестра чули виковете за помощ на Вайдин, който почти веднага изпаднал в кома, а после си отишъл от този свят. Близките му го погребали. Майка му Айше е на гурбет в Италия, чакат я да се върне след 1-2 дни. Не могла да изпрати сина си в последния му земен път. Не е изключено обаче разследващите да поискат ексхумация на тялото му, тъй като в смъртния акт пише като причина за кончината „алкохолно натравяне". Младият мъж бил ерген, живеел сам, не работел. Вечерта в петък бил трезвен, твърди снаха му, която дошла да му донесе вечеря. „Нямаме представа къде и с кой е бил по-късно, излизал ли е от дома си. По някое време е започнал да повръща, намерихме на масата килограм захар, ял е от нея, тъй като му било лошо. Едно дете е на майка, не можахме да го опазим, мъката ни е огромна", плаче лелята Рафие. Тя загубила още един родственик в черната събота – 30-годишния Салих Муртев, който е приятел с Вайдин. „Сигурно са пили от една и съща отровна ракия. Рано сутринта вдигнаха тялото на Салих, който бе мъж 120 кг, за аутопсия в Благоевград, взеха го от родната му къща. Най-близките му са в шок. И той бе ерген, работеше София като строител. Дойде си за празниците, а то се оказаха най-черните дни за цяла Якоруда, такъв мор не помним. Грях ли сторихме, че ни взеха толкова млади мъже в разцвета на силите си", недоумяват близките им. В града се говори, че собственикът на дърводелски цех Тайфи Мекльов продава ракия. Но никой не смее да застане с името си зад тези думи.

Късно в неделя, към 23,00 часа, полицията е арестувала Мекльов. Разследващите установили, че на четиримата починали мъже, както и на другите четирима, които се лекуват в болницата в Благоевград, алкохолът им е предоставен от Мекльов. Той е прибран в ареста по Закона за МВР до 24 часа, в ранния следобед в понеделник все още не му бе повдигнато обвинение. „Все още събираме доказателства. Работим основно по версията, че задържаният е осигурил алкохола на загиналите и пострадалите. Разпитват се свидетели, назначават се експертизи, извършват се претърсвания и изземвания", заяви наблюдаващият прокурор Георги Мадолев от Окръжна прокуратура – Благоевград. Възможно е да се направят ексхумации на още две тела. Миналия понеделник, 21 декември, издъхнал 33-годишният Юсуф Мемчов от Якоруда. Той имал същите симптоми като на останалите починали – повръщане, задух, трудно дишане. В смъртния акт лекарите в Разлог написали, че е издъхнал от „аневризма". На същата дата, през нощта, умрял и 40-г. мъж от велинградското село Кръстава. „Съмняваме се, че те също са пили метилов алкохол, който ги е убил. Нищо чудно и те да са жертва на отровната ракия", мълвят в планинския град.

Жителите на Якоруда са потресени от внезапната смърт на младите мъже в планинския град. Драмата предизвика шок и ужас в населеното място. След пиене на ракия издъхна в неделя вечерта в болницата в Разлог и 38-г. Мустафа Юсеинов от ромската махала. Той обичал да си пийва, в събота отишъл на „свинска сватба" – да коли прасе. С него били чичо му и двамата братовчеди – 35-г. Николай Неделчев и 33-г. Иван Неделчев. Мъжете, които са от ромски произход, помогнали на Медо Биков да заколи прасето. Стопанинът ги почерпил с домашна ракийка. Късно вечерта и на другия ден сутринта на четиримата започнало да се гади. Потърсили медицинска помощ. Най-зле бил Иван, който изпаднал в кома. След 22,00 часа той и братовчед му са приети в МБАЛ – Благоевград. С линейка е докаран от Разлог и чичото на починалия Мустафа. Сам дошъл да се лекува и домакинът им Медо Биков. „Четиримата пациенти са в реанимация. Лекарите ме увериха, че всички са стабилизирани и са по-добре, надяваме се скоро да се възстановят", каза шефът на болницата д-р Огнян Митев. Николай при постъпването сподели, че заклали прасето и пили ракия. Прилошало му в неделя сутринта и отишъл на лекар в Якоруда, а после и в Разлог. Близките на двамата, пристигнали пред реанимацията, обясниха, че и двамата не пият много, консумирали не повече от "стотина грама". Те са категорични, че отравянето е от алкохола. Мистерия е смъртта на четвъртия млад мъж – 40-г. Симеон Гаджев, който живее с баба си. Майка му и сестра му спешно се върнали от Англия след черната вест за кончината му в неделя. „Баба каза, че не е излизал никъде този ден. Той трудно се придвижваше, имаше заболяване на единия крак. В смъртния акт не пише причина за смъртта, лекар казал, че е инфаркт. Може да е различен от другите случаи, но може да става и при нас дума за отравяне с алкохол. Макар да не намерихме никакво шише с ракия в стаята му. Имал е същите симптоми – повръщане, болки в гърдите, не му е стигал въздух, баба отворила всички прозорци, за да може да диша", сподели през сълзи сестрата на починалия Жанета. Тя негодува, че им върнали тялото на брат й, планували погребението за понеделник в 14,00 часа. От полицията им звъннали в 01,00 часа през нощта, за да им кажат, че ще вземат трупа за извършване на аутопсия. И в 07,00 часа сутринта в понеделник го закарали в Благоевград. „Дадоха ни го без експертиза, без смъртен акт. Сега трябва сами да организираме и платим докарването му от областния център до Якоруда", допълни 30-годишната сестра на Симеон.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 350, ал.3 от НК. Работата продължава – за изготвяне на питиета предназначени за общо ползване с опасни за здравето вещества и от консумацията им е последвала смърт. Наказанието е от 3 до 15 години затвор. „Страшна е загубата на четири живота за нашия град. А може и други да са починали от отровна ракия. Нормално е да сме притеснени, ако някъде тук се произвежда смъртоносна домашна ракия. Дано компетентните органи успеят да разкрият истината и да пресекат разпространението на отровното питие, което поставя на карта живота на якорудчани. Виновните да си понесат наказанието", споделят жители на Якоруда.

Първоначалните данни от аутопсиите на двама от починалите мъже от Якоруда сочат употреба на метилов алкохол. Предстои да се извърши съдебно-медицинската експертиза на третия починал, както и да се направят допълнителни изследвания в специализирана лаборатория в София. Четирима млади мъже от Якоруда починаха след употреба на алкохол този уикенд. Още толкова са настанени в благоевградската болница със симптоми на алкохолно натравяне. Служителите на ОД на МВР установиха и задържаха за 24 часа мъжът, от когото мъжете са взели ракията менте. Това е 46-годишният местен бизнесмен Тайфи Мекльов.

Предстои извършването на ексхумация на трупа на Вайдин Мисанков, който бе погребан от близките си. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай