Медсестри стават спасители на плажа

Медсестри стават спасители на плажа | StandartNews.com

Медсестри от Врачанско се сдобиха със сертификати за спасители на плажа. 15 здравни работници вече преминаха обучение в Българския червен кръст, за оказване на първа помощ. С документа, който е идентичен с този на спасителите, медсестрите ще могат да работят на плажа.

"Те ще осигуряват първа помощ до пристигане на лекарския екип от съответния спешен център", обясни директорът на БЧК Гергана Михалчева.

Тя подчерта, че всичките медсестри, преминали през обучителния курс, са с богат опит в тази област. Кандидатите за спасители на плажа са предимно по-възрастни. Най-младата, преминала курса на обучение, е на 40 години.
"Те ще могат да бъдат назначавани от съответните концесионери на плажове. Работодателят е длъжен да им осигури необходимото оборудване, с което ще работят на плажа", каза още Михалчева.

От БЧК във Враца са готови да организират и втори курс в случай, че има отново интерес от страна на медсестрите.
"Това не са здравни работници, които са останали без работа и търсят нов вариант. Всичките, преминали през този курс на обучение, бяха работещи", поясни още Михалчева.

Обучението било в 3 поредни дни и включвало 24 учебни часа. В рамките на курса специалисти научили медсестрите как трябва да се организират водноспасителните действия по българските плажове. В рамките на курса сестрите усвоили важни познания за физиологията и патофизиологията на дишането и кръвообращението, както и за диагностицирането и поведението на медицинските лица при остри нарушения на основните жизнени функции на пациента, посочи още Михалчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай