Мечки се ширят в нов „апартамента" в благоевградския зоопарк

Мечки се ширят в нов „апартамента" в благоевградския зоопарк | StandartNews.com

Двете мечки – Калина и Борко, се адаптират добре и се радват на новия си дом в благоевградската зоологическа градина. От няколко дни четириногите са в Благоевград, след като изкараха няколко месеца на „почивка" в зоопарка в Айтос. „Най-важното е, че бързо свикват с новата клетка, която е просторна и удобна. Няма никакви проблеми с двамата обитатели", увери шефът на благоевградския зоопарк Крум Попниколов.

Животните, които са брат и сестра, бяха върнати след ремонт на клетките им. Извършено бе трасиране на терена и е изграден електропластир. Проектът за обновяване на клетките на мечките бе включен в инвестиционната програма на общината за тази година и бе зад над 100 000 лева. Той е изработен съгласно изискванията на Министерството на околната среда и водите. Разширяването на клетката на кафявите мечки се извърши в два етапа. Първият е изграждане на нова бърлога, ремонт, преустройство и реконструиране на съществуваща бърлога, изграждане на нов басейн и ремонт и разширяване на съществуващия басейн, метална ограда с кльон с височина до 2,50 м. и електропластир. За направата на съоръженията са предвидени всички правила за безопасност както на посетителите, така и на обитателите. Бърлогата представлява едноетажно тяло, като към него се запазва съществуващата бетонна яма, от която отпадат задните оградни стени с цел отварянето й към околната среда. Леговището на мечките е от две бърлоги, до които се достига през изолационен коридор, към който е изградено сервизно помещение.

С изпълнението на проекта са удовлетворени всички екологични нужди на животните за тяхното нормално пребиваване в близка до естествената им нужда среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай