Мечка нападна двама мъже в Смолянско

Мечка нападна двама мъже в Смолянско | StandartNews.com

Валери и колегата му прокарвали кабели за интернет, когато животното им изревало

Мечка с малко мече изненада двама мъже, докато работели в гората, прокарвайки кабели за интернет в района на Смолян. Инцидентът се разиграл около 15 часа в сряда в местността Сосковчето, на около 500 метра от последните къщи на краен квартал на Смолян.

56-годишният Валери Т. от София и приятелят му - 31-годишен смолянчанин, работели в силно залесена гориста местност, непосредствено до една от най-популярните екопътеки в региона "Каньонът на водопадите". По-младият мъж бил на 20 метра над Валери, когато срещу него се появила мечката с малкото си и започнала да реве и фучи заплашително. Силно изплашен, той се развикал и хукнал по склона, а Валери, като видял, че животното тръгва към него, се опитал да се прехвърли от една малка скала към по-висока, за да се спаси от ревящия звяр.

При прехвърлянето обаче човекът паднал, ударил главата си в скалата и се търкалял поне 50 метра по стръмния склон, вследствие на което е получил фрактура на черепа, натъртвания и рани по цялото тялото. Смолянчанинът веднага се обадил на 112 и след издирване при съвместна операция на пожарната и полиция мъжете са изведени от гората. И двамата бяха в силен шок, смутени и уплашени, а по-младият мъж часове след това не можеше да дойде на себе си.
Лекарите в Спешния център зашиха главата на Валери, направени са му всички необходими изследвания и скенер на главата, който е показал, че има фрактура на черепа.

Дежурният лекар в спешното д-р Георгиев обясни, че травмите са от падането и досег със животното не е имало.
Пред болницата пристигнаха и служителите от групата за бързо реагиране към РИОСВ Смолян. Според тях фактът, че ловците целогодишно подхранват дивеча с царевица, скъсява дистанцията между хората и мечките. На фотокапаните редовно се засичат кадри на мечки, които се хранят от хранилките, а прасетата чакат край тях.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай