Меч от Добрич краси корицата на National Geographic България

Меч от Добрич краси корицата на National Geographic България | StandartNews.com

Меч, който е част от експозицията "Археологията на Добруджа" на Регионалния исторически музей в Добрич е на корицата на априлския брой на световното научнопопулярно списание "National Geographic България". Любопитното за оръжието е, че е викингско и датира от края на IX - началото на Х век. Експонатът е бил част от изложбата "Цар Самуил в битка за България", откъдето явно е бил избран и сега е публикувана снимката му. Според директора на музея Костадин Костадинов, това е един от малкото такива артефакти в страната, като е и изключително добре запазен.

Любопитна е историята за това как оръжието е попаднало в музея в Добрич - той е бил откупен от иманяри, като се знае, че е бил намерен в района на Опака. Двама добрички археолози са попаднали на меча и са успели да се договорят и да го откупят. Ивелина Романова от музея разкрива и друга любопитна подробност около него - на меча има изключително добре запазена бронзова свастика, което е доказателство, че тя е много древен символ, казва Романова и добавя, че в древността тя е била символ на слънцето.

"Това е знак, който е силен и енергиен. Вярвало се е, че пази този, който го носи и му дава сила, мощ и власт" - разказва още Романова. Експонатът е един от представените миналата година в изложбата „Цар Самуил в битка за България", организирана от Националния археологически институт с музей при БАН в столицата и част от програмата за честването на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил (997 – 6 октомври 1014), организирана от Национален комитет. Освен мечът в изложбата са били показани още костна пластина от сложносъставен лък, 2 железни брадви (ІХ – Х век), скоба за колчан и железен боздуган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай