Мъж осъди прокуратурата на 12 000 лева

Мъж осъди прокуратурата на 12 000 лева | StandartNews.com

Обявен за невинен от съда мъж осъди прокуратурата за обвинение за присвояване на пари в качеството му на длъжностно лице. Ищецът З.Б. преживял дълга сага, в която на няколко пъти му е повдигано обвинение. По преписка още от 2002 г. в прокуратурата в Разлог е образувано предварително производство за престъпление по чл. 201 от НК, като му е определена мярка за неотклонение „Парична гаранция". През 2004 г. отново е бил привлечен като обвиняем, като му е взета мярка за неотклонение за същото престъпление. Третото обвинение за същото престъпление срещу него е от 20 май 2010 г.
Обвинителен акт му е връчен през 2007 г., но делото е прекратено. Но проблемите му продължават. Нов обвинителен акт е изготвен на 13 ноември 2009 г. Районен съд – Разлог постановява осъдителна присъда. Съдебният акт е отменен през 2010 г., след като Окръжен съд – Благоевград връща производството за разглеждане от друг съдебен състав. Този път ищецът е бил признат за невинен по повдигнатото му обвинение. Тази присъда е потвърдена с постановено решение на Окръжен съд – Благоевград.

Мъжът твърди, че в резултат на повдигнатото и поддържано срещу него обвинение е претърпял значителни неимуществени вреди – останал без работа за продължително време, тъй като никой работодател не желаел да го ангажира. Съпругата му, която е чужденка, го напуснала, отвела зад граница и двамата му сина. Станал личен асистент на болния си баща и получавал минималната работна заплата за страната. Поради ниските доходи се е преместил да живее при баща си. В резултат на взета мярка за неотклонение не е могъл да напуска пределите на страната и да работи в чужбина. Твърди, че е загубил съня си, че се страхувал постоянно от налагане на наказание – затвор. Приятелите му са го отбягвали, променили се в негативна посока обществените нагласи към него.

Той претендира за обезщетение за така претърпените вреди в размер на 130 000 лева, ведно със законната лихва, считано от 26 септември 2002 г. до окончателното изплащане на сумата. Окръжен съд – Благоевград обаче осъди прокуратурата да му заплати 12 000 лева. Решението подлежи на обжалване пред АС-София в двуседмичен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай