Майстори на маски споделят тайни в "Мечкарница"

Майстори на маски  споделят тайни в "Мечкарница"  | StandartNews.com

Майстори на маски от Пернишко ще споделят тайни в занаята в работилница, наречена „Мечкарница" през трите фестивални дни на Сурва 2016. В нея показват изкуството си 7 майстори от различни селища. Доайен на работилницата е Малин Будинов от пернишкото село Лесковец. Радослав Петров от град Батановци пък е наследил майсторлъка от своя дядо. Посетителите на мечкарницата ще се докоснат до тайната на изработването на маските, защото според традицията истинската работилница е скришно място, забулено в неизвестност.

В мрака на тайната се ражда маската, за да води към нов живот този, който ще я носи - сурвакар, сировашкар, мечкар или бабугер, посочи директорът на Регионалния исторически музей в Перник Емилия Велинова.

В работилницата участват и представители на Националната занаятчийска камара - майстори на сувенири, кукли и други. Работилницата ще е отворена за посетители всеки фестивален ден от 10.30 до 18.00 часа. Гостите ще могат да видят както процеса на изработване на сурвакарски маски и други занаятчийски технологии, така и сами да се включат в направата им. Децата застават до майсторите за снимка с избрана от тях маска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай