Масово съкращение във Видин

Масово съкращение във Видин  | StandartNews.com

Видин. 37 души си тръгват от фирма "Гипс" – Кошава, съобщи Владимир Георгиев, директор на бюрото по труда във Видин. Освобождаването на наетите започва от 1 юли. В момента трудови инспектори разговарят със съкратените, за да се търсят възможности за нова заетост на други места или по социални програми.

Само 3-ма от съкратените са миньори, останалите са били заети в цеховете за преработка на суровия гипс и производство на различни строителни смеси.

Причината за масовото съкращение е липсата на пазари. В складовете на фирмата се е натрупало голямо количество продукция, която не може да бъде продадена. Строителството, което потребява суровината, е замряло.

С гипсаджиите броят на безработните във Видинска област достига 8699 души. Това е 22 % от трудоспособното население на областта. В Белоградчик обаче безработицата е 44, 8 %.

През месец май за едно работно място са се конкурирали 9 души. Свободните работни места на реалния трудов пазар в момента са 52. 5 от тях са за хора с висше образование. Търсят се лекар, учител по чужд език, инженер за автоматизирано производство. 11 са свободните места за шивачки, 9 – за камериерки. В областта се очаква да бъдат разкрити 109 работни места по националните програми за заетост, допълни Владимир Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай