Масови проверки за работници на полето без договори

Масови проверки за работници на полето без договори | StandartNews.com

Трудови инспектори ще атакуват ниви в Пиринския край. Те ще извършват проверки имат ли сключени договори наетите работници на полето. Областната инспекция по труда в Благоевград вече е изискала официален списък на регистрираните земеделските производители.

"До момента няма заявки за наети на еднодневни трудови договори в региона. Това е доста съмнително. Все пак сме в разгара на полската работа, на прибирането на голяма част от земеделската реколта. Затова искаме списък на земеделските производители, за да проверим дейността им и да установим дали някъде не се работи без сключени трудови договори", заяви директорът на благоевградската трудова инспекция Петър Попадийн. Няма да се правят компромиси с тези, които нарушават закона и наемат лица без договори, предупреди той. Санкцията за такова нарушение е от 1500 до 15 000 лева. Затова земеделските производители трябва да не допускат подобни пропуски, защото ще им излезе доста солено.

Те пък алармираха за криза за работници по нивите в Пиринския край. В разгара на сезона много земеделски производители се чудят откъде да намерят работна ръка, за да успеят да обработят и приберат земеделската продукция. „Основно идват да търсят заетост или социално слаби хора, или пенсионери. Те обаче не си дават много зор и са непостоянни. Потрудят се 2-3 дни, видят, че не е лесно и се откажат, защото си имат сигурни доходи – социални помощи или пенсия", твърди земеделският производител и животновъд Иван Сабахлъков от град Хаджидимово. „Държавата научи хората да чакат на социални помощи, а не да се трудят. Както е тръгнало, скоро няма да има кой да работи на полето в Пиринския край", алармира Сабахлъков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай