Македонци полудяха по стъпката на Крали Марко

Тракийският жертвеник е отпреди 1700 години

Македонци полудяха по стъпката на Крали Марко | StandartNews.com

Благоевград. Македонци полудяха по стъпките на Крали Марко. Те все по-често бият път до петричкото село Габрене, където преди време учени откриха древно тракийско светилище до пограничното селище. Находката е от 1-4 век след Христа. На мястото е имало и селище, а жертвеникът представлява кръгла масивна скала. Върху нея са изсечени стъпала, има човешка стъпка, която е огромна, както и стъпка на кон. Тракийският жертвеник е свързан с легендата за Крали Марко, който стъпил с единия си крак тук, в Беласица, а с другия в планина Огражден.

Екипът от специалисти работи дълго време в района по проект „Европейски приказки и легенди”. В местността Калта попадна на древното светилище. Новината бързо се разнесе и от другата страна на граничната бразда – в Македония. Десетки жители на македонската община Ново село пътуват до историческата находка.

„Македонците не могат да се начудят на големината на стъпката на Крали Марко. Вярваме, че скоро насам ще дойдат и много гости от други държави. Селото ни се прочу с тази находка”, казват местните хора. Професор Васил Марков от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград и колегите му са намерили и доста фрагменти от антични керамични предмети. Откритието се намира само на 300-400 метра от границата ни с Македония. „Няма как находка като тракийски жертвеник да не е ценна. Тя е отпреди минимум 1700 години”, уточни проф. Марков. Намира се само на 100-200 метра от последните къщи в селището. Жителите му почистиха целия район. „Дано получим и малко финансова помощ от общината или държавата, за да облагородим местността. Вярвам, че ще има интерес на туристи към тази историческа находка”, сподели селският кмет Евтим Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай