Ловци пазят лозята в село Враня

Ловци пазят лозята в село Враня | StandartNews.com

Кметът на санданското село Враня Валери Попов осигури въоръжена охрана на лозята. Патрулите пазят над 3000 декара лозови масиви в региона. Мераклии не липсваха, напливът бе голям, избрах най-добрите, увери селският управник. Местните хора предупреждават, че крадците не бива да припарват до селищата в района, тъй като във всяка патрулна двойка има по един ловец, който е въоръжен. На доброволците помагат и служителите на Гранична полиция. През цялото денонощие има осигурена охрана от две двойки доброволци. Дежурят по 12 часа.

Тази година реколтата е много добра, стопаните се надяват да наберат поне хо 700-800 килограма грозде от декар. „Природата миналата година ни взе, многото дъждове и болестите съсипаха между 50% и 80% от продукцията ни. Но сега ни даде отлична реколта. Няма да позволим на апаши да „приватизират" гроздето ни", твърдят жители на Враня.

За членове на доброволния отряд са избрани здрави мъже, които имат солидна фигура, но и могат да тичат бързо. Всички са много съвестни. Те знаят как да опазят имотите и да реагират при залавяне на крадци. Трябва да се обадят на съответния кмет, на полицията и на Гранична полиция. Охранителите не бива да се саморазправят с апашите. За първи път в региона опълчение се създаде във Враня през 2003 г., което да пази лозовите насаждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай