Ловно стопанство печели от живи елхи

Ловно стопанство печели от живи елхи | StandartNews.com

Фирми от цялата страна на опашка за коледни дръвчета

Заявки за живи елхи валят от фирми от цялата страна в Държавно ловно стопанство „Дикчан" – Сатовча. Коледни дръвчета търсят дружества от София, Пловдив и чак от Варна. Коледните дръвчета са на различна цена в зависимост от височината им – тези до 1 метър струват 9 лева с ДДС, а над 1 метър – 11 лева с ДДС. „Смятахме да пуснем 2000 бройки на пазара за тази Коледа, но търсенето е много по-голямо. Затова е възможно да осигурим още толкова, за да задоволим интереса на купувачите. Вземат ги предимно търговски фирми, които сключват договори с големи търговски вериги. Целта е да се продават там, където хората идват на пазар с колите си.

Защото елхите не са удобни за носене, те са в специални контейнери, има и земя, тежички са и неудобни за носене", уточни директорът на ДЛС „Дикчан" Пламен Поюков. Той призна, че стопанството ще даде коледни дръвчета с предимство на своите редовни клиенти, които за седма поредна година са на опашката, за да се сдобият с живи елхи. Кампанията „Посади дърво и спаси земята" цели да се предлагат такива дръвчета, вместо да се режат от гората. По този начин ще се намали масовата сеч на млади елхови дръвчета за предстоящите коледно-новогодишни празници, които след това се изхвърлят. Търговците идват в стопанството, за да натоварят елхите.

Повечето заявки са за по 200-300 бройки. В елшовата плантация на „Дикчан" се грижат за близо 8000 дръвчета. След първи декември започва същинската продажба, но повечето количества вече са договорени. „Всяка наша елха ще е със специална пластина, което е като неин сертификат, той ще гарантира, че са добити законно. Вземаме ги от Държавното Югозападно предприятие. Има и прикрепена инструкция как да се съхраняват до празниците и как да се залесят след това", каза още Пламен Поюков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай