Лекари от Бургас спасиха мъж в кома и жена с аневризма

Лекари от Бургас спасиха мъж в кома и жена с аневризма | StandartNews.com

Бургас. Неврохирурзите на МБАЛ-Бургас буквално са върнали от онзи свят двама пациенти с редки заболявания, съобщиха от болницата. Първият случай е на възрастен мъж, който изпаднал в кома след мозъчен кръвоизлив, предизвикан от хипертонична криза. Вторият е на 36-годишната Мария Банкова от морския град, която внезапно получила разкъсване на аневризма в мозъка. След намесата на хирурзите животът и на двамата е спасен, те са в съзнание и се възстановяват успешно.

„Преди две седмици, докато бях на работа, изведнъж почувствах много силна болка в главата. Обадих се на мъжа ми и той ме закара в Спешното отделение на МБАЛ-Бургас, където реагираха светкавично. Изпратиха ме на рентген и когато изследванията излязоха, лекарите ми обясниха, че имам аневризма и трябва да ме оперират. Благодарна съм им, че ми спасиха живота", казва Мария, която е майка на две деца. Във вторник тя беше преведена от Отделението по реанимация и интензивно лечение в Отделението по неврохирургия. Операцията й е извършена от д-р Владимир Наков, който е консултант от ВВМА, и екип лекари от бургаската болница.

За изминалата година в Отделението по неврохирургия на МБАЛ-Бургас са извършени общо 600 операции, като 300 от тях са с висока сложност, на гръбначни и мозъчни тумори. Един от най-странните случаи на пациенти, изправили се срещу лицето на смъртта, е на парапланерист, който преди няколко години пада от над 30 метра височина в местност в Карнобат. Мъжът е откаран в МБАЛ-Бургас, където екип от неврохирурзи му правят титаниева стабилизация на прешлените. Сега мъжът се движи нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай