Ламбо възстановява барелефа на Стефан Кираджиев в Пловдив

Ламбо възстановява барелефа на Стефан Кираджиев в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. До два месеца паметната плоча с барелефа на видния синдикалист, журналист и социалист Стефан Кираджиев на ул. Гладстон в Пловдив ще бъде възстановена. Това гарантира депутатът от БСП проф. Стефан Данаилов. Той благодари на пловдивчанина Огнян Янков за писмото, в което го информира относно окаяното състояние на паметната плоча. Стефан Данаилов реагира веднага като ангажира и колегите си от парламентарната група в инициативата за възстановяване на паметната плоча. "В момента се излива барелефа и до края на септември ще организираме поставянето му", обясни проф. Данаилов.

Той припомни, че в началото на миналия век Стефан Кираджиев е извоювал равнопоставеност при заплащането на жени и мъже и 8-часов работен ден, продал е свой имот, за да финансира 40-дневната стачка на тютюноработниците, а през 1923 г. е бил арестуван и разстрелян от тогавашния режим.

Стефан Данаилов още веднъж благодари на г-н Янков за изразената гражданската позция към паметниците на културата в града на тепетата. "В писмото си до мен този пловдивчанин отбелязва, че е десен човек, но счита, че паметниците на достойните българи, независимо от политическите им убеждения, трябва да се поддържат", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай