Кукери посрещат с танци чужденци в село Крупник

Кукери посрещат с танци чужденци в село Крупник | StandartNews.com

Благоевград. Все по-често земята в симитлийското село Крупник започва да се люлее. Добрата новина е, че причина за това не са земни трусове, а кукерските игри на десетки маскирани мъже. Те обличат кожите, за да посрещнат гости на селището от чужбина.

Дойдат ли чужди туристи, идва ред на кукерските танци на селския мегдан. За чужденците кукерите са най-голямата атракция. Те не спират да снимат с фотоапарати и видеокамери шоуто на местните бабугери. Доста от гостите също се превръщат в страшни кукери. Туристи от съседните ни страни, както и от Западна Европа, с кеф обличат кожените премени, които им се дават за ползване от жители на Крупник. Това е сред най-интересните неща и за нашенци, и от чужденци, защото тук тази традиция е жива и да си кукер е призвание, твърдят хората в населеното място. Тук много мъже кътат пари цяла година за закупуване на нови кукерски костюми.

„Едни хубави премени тази година ще струват не по-малко от 3500 лева, а най-големите мераклии ще похарчат поне по 4000 - 5000 лева за това скъпо удоволствие", казва кметът на селото Григор Дуев.

Чужденците обличат тези костюми, като си плащат наем за услугата. Но тръпката и за тях е огромна. Дори вече има сключени сделки и се продадоха няколко кукерски костюма на богати чужденци, които броиха по 6000 лева за новите си придобивки, хвалят се кукери в Крупник. Конкуренция на чуждите клиенти са банскалии, които всяка година идват от курорта, за да се уредят с качествени кожени премени.

„Някои от тях вадят и по 10 000 лева за кожи, чиято дължина на косъма е над 70 сантиметра. Истината е, че се припечелва и от отдаването под наем на костюми на чужденците", допълват те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай