Кукери и маи танцуват пред общината във Велико Търново

Кукери и маи танцуват пред общината във Велико Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Повече от 200 танцьори, музиканти и изпълнители от седем държави ще се включат в 16-то поред издание на Международния фолклорен фестивал във В. Търново. Той ще бъде открит в събота от 18.30 ч. с традиционно дефиле на групите участници по главната улица на града.

Вечерните концерти ще бъдат на сцената на Летния театър от 20,30 часа, без билети. Фестът тази година ще продължи цяла седмица. За първи път зрителите ще видят уникалния фолклор на Бразилия,  който е интересна смесица от европейски, африкански и индиански традиции. Той ще бъде представен от Танцово училище ГЕМП, носител на куп награди от фестивали в цял свят.

Кукерската група "Дионисиев звън" от Бяла, Карловско, пък ще представи уникален танц пред общината. По традиция фестивалът се открива с дефиле по главната улица в събота от 18,30 часа. Освен кукерите още три български ансамбли, "Търновче", "Сидер Воевода" от Горна Оряховица и формация "Опа-Иха", ще се включат в концертите.

Дебют у нас с танци и музика на древните маи ще направи една от най-добрите фолклорни формации на Колумбия. За втори път във фолклорната фиеста в старата столица ще участва групата за индийски танци "Джунгу Бхангра". Старият континент ще бъде представен от съставите на Русия и Унгария. Младежкият фолклорен ансамбъл "Кладец" пристига от Москва и ще потопят зрителите в атмосферата на древната славянска култура. Танцов ансамбъл Янтра" от унгарската столица, в който участват танцьори от български произход от Будапеща, ще участват във форума за първи път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай