Костов: МЗХ и МВР с общи действия срещу бракониери

Костов: МЗХ и МВР с общи действия срещу бракониери | StandartNews.com

Кърджали. Споразумение между МЗХ и МВР за опазване на горите от бракониери и други посегателства върху тях е сключено преди десет дни, обяви вчера в Черноочене заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Той присъства на разселването на 30 елени лопатари в дивата природа на Източните Родопи.

Костов уточни, че споразумението вече действа, има заявени съвместни акции в определени райони на страната, но отказа да ги назове, за да се постигне ефекта от елемента на изненада.

Със споразумение между двете ведомства се цели да се гарантира по- добра физическа охрана на горите.„Сериозен проблем в сектора е липсата на ефективна система за налагане на наказания при борбата с незаконната сеч и бракониерството. В тази връзка МЗХ е направило предложение за налагане на наказание „пробация", когато нарушителят няма възможност да плати наложения акт", коментира заместник-министърът на земеделието.Той подчерта, че ще разчитат и на местните ловно-рибарски сдружения за противодействие срещу бракониерите. Предложението наказанието „пробация" изисква промяна в Закона за административните нарушения и наказания затова се очаква становище на Министерството на правосъдието и МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай