Корнишони сменят тютюна в Господинци

Корнишони сменят тютюна в Господинци | StandartNews.com

Благоевград. В последните години корнишоните изместват тютюна като препитание в гоцеделчевското село Господинци. От години десетки жители на селището си имат алтернатива на „зеленото злато" и отглеждат краставички.

Над 20% от стопаните в населеното място се занимават с производство на корнишони. Тютюнът си остава водещата земеделска култура, но все повече са тези, които залагат на краставичките. Те по-лесно се отглеждат, а парите се прибират веднага. Докато при тютюна работата е много трудоемка и парите идват чак след няколко месеца. Заради това земеделците са се пренасочили от тютюнопроизводство към зеленчукопроизводство в последните няколко години.

В селото условията за отглеждане на корнишони са отлични и след няколко години може да се превърне в основен поминък. Единственият проблем е да бъде осигурен пазар за продукцията, макар че местните хора сами се справят с пласирането на продукцията си. Те предлагат стоката си директно край международния път за Гърция. Цената им е в зависимост от количеството и качеството, 1 килограм върви в различните години между 80 стотинки и 1,10 лева.

Почти не се продава на прекупвачи, защото те дават не повече от 50-60 стотинки за килограм на производителите. „Дано природата е с нас и тази година, както миналата. Постоянно се грижим за реколтата, възможно е от 1 декар да се изкарат до 10 тона краставички, твърдят земеделците. Основното изискване за корнишоните е да се наторяват, да има слънце и вода - тогава добивите са по-високи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай