Корнишони и тютюн хранят Господинци

Корнишони и тютюн хранят Господинци | StandartNews.com

Благоевград. В гоцеделчевското село Господинци хората осигуряват препитанието си с отглеждането на корнишони и тютюн. От години десетки жители на селището си имат алтернатива на „зеленото злато" и отглеждат краставички. Над 20% от стопаните в населеното място се занимават с производство на корнишони. Тютюнът си остава водещата земеделска култура, но все повече са тези, които залагат на краставичките. Те по-лесно се отглеждат, а парите се прибират веднага. Докато при тютюна работата е много трудоемка и парите идват чак след няколко месеца.

Заради това земеделците са се пренасочили от тютюнопроизводство към зеленчукопроизводство в последните няколко години. В селото условията за отглеждане на корнишони са отлични и след няколко години може да се превърне в основен поминък. Единственият проблем е да бъде осигурен пазар за продукцията, макар че местните хора сами се справят с пласирането на продукцията си. Те предлагат стоката си директно край международния път за Гърция. Цената им е в зависимост от количеството и качеството. 1 килограм тази година върви между 80 стотинки и 1,10 лева. Почти не се продава на прекупвачи, защото те дават не повече от 50-60 стотинки за килограм на производителите.

„Дано и за тютюна получим поне по 6-7 лева за килограм, че да сме на някаква печалба. С отглеждането на тези две земеделски култури почти всички местни хора връзват двата края", твърди кметът на селището Ахмед Ходжов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай