Корабът "Анастасия" ще следи за чистотата на морето

Корабът "Анастасия" ще следи за чистотата на морето | StandartNews.com

Общинският кораб "Анастасия" ще бди за всякакви замърсявания в морето край брега на Бургас. За целта местните власти ще доставят най-съвременно оборудване за изследване чистотата на морската вода. Апаратурата ще бъде монтирана на борда на туристическия кораб. Освен това ще бъде осигурен и безпилотен летателен апарат, който дистанционно ще идентифицира замърсявания по Черноморското крайбрежие. Получената информация ще бъде публично достъпна и ще може да бъде проследена на информационни табла. това ще стане по проект „Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води – MARLEN".

Предвижда се и провеждането на широка обществена кампания за популяризиране дейностите по проекта. Основната му цел е да се изградят инструменти за оценка на замърсяването на морската среда чрез прилагане на нови технологии и най-добри практики чрез откриване и класифициране на морските отпадъци в крайбрежните райони, мониторинг в реално време на еутрофикация на повърхностните води на големи акватории и подводен мониторинг на шума.

Резултатите от проекта ще подкрепят прилагането на Рамковата директива за морска стратегия в българските морски води в полза на крайбрежното население, морската индустрия, туризъм и морски изследвания. Проектът ще спомогне създаването на програма и мерки за постигане на по-добро екологично състояние на морските води.

Одобреният бюджет на проекта е 585 714 евро, а размерът на бюджета за Община Бургас е 321 714 евро., като финансирането е 100% безвъзмездна финансова помощ.

Във връзка с одобрението на проектното предложение за финансиране ще бъде подписано партньорско споразумение за регламентиране на задачите и отговорностите на партньорите по проекта. Това са Институтът по океанология към БАН и Басейнова дирекция за Черноморски район – Варна към Министерство на околната среда и водите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай