Коприната отваря 4000 работни места във Врачанско

Започва засаждането на 7500 декара черници след проведени търгове в общините

Коприната отваря 4000 работни места във Врачанско | StandartNews.com

Враца. "Амбициозното намерение естествената коприна за Европа да тръгва от Врачанско, се отпушва." Това съобщи губернаторът Венцислав Василев. Текстилен клъстър „Коприна" започва засаждането на 7500 декара черници след проведени търгове в общините, уточни изпълнителният директор на холдинга Мила Димитрова. Това ще даде възможност на около 4000 души в най-бедния регион да отглеждат копринени буби, от които след това ще се произвежда ценната тъкан.

До есента ще финализира и сделката за недостроената от 30 години сграда на 12-класно училище в Бяла Слатина. То ще бъде превърнато в първото у нас предприятие със затворен цикъл - от производството на пашкули до изтъкаването и щамповането на платовете. Капацитетът му ще бъде 120 000 метра естествена коприна годишно и обработка на 2400 тона пашкули. В завода ще се разкрият 400 работни места. Инвестицията във фабриката за преработка и тъкане на коприна е 7,5 милиона евро. Първата й копка направи през октомври 2011 година Стефан Данаилов, който тогава беше кандидат за вицепрезидент.

"Планираме да изградим в първия етап пет цеха, линия за точене на свила и тъкачен цех. Продукцията ще се пласира в Европа, където вече има недостиг на копринена тъкан", обяви Мила Димитрова.

Освен цеховете за преработка на коприна в Бяла Слатина ще се изградят и помещения за отглеждане на бубите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай