Копия на две чудотворни икони пристигат в Провадия за Никулден

Копия на две чудотворни икони пристигат в Провадия за Никулден | StandartNews.com

Варна. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан копия на две чудотворни икони намиращи се в строящия още храм „Св. прпмчк. Прокопий Варненски" във Варна ще бъдат изложени за поклонение в град Провадия.

Чудотворните образи са на Св. Богородица Проговорившая и Св. вмчк. Георги, чиито оригинали се намират в Зографския манастир на Света Гора Атон. Те ще пристигнат на 6 декември, в град Провадия, по повод 170 годишнината на Старинен храм „Св. Николай".

Светите образи ще бъдат посрещнати в храм „Свето Благовещение". По време на празничната Литургия те ще бъдат изложени за поклонение. С литийно шествие ще бъдат занесени в старинен храм „Св. Николай", където ще се отслужи празничен водосвет. След това иконите ще бъдат пренесени в храм „Свето Благовещение", където ще са изложени за поклонение на 6 и 7 декември.

Иконите на Св. Богородица Проговорившая и Св. вмчк. Георги са дарени през тази година от Зографската света обител на храм „Св. прпмчк. Прокопий Варненски" .

Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Проговорившая", наречена още и „Услишителница", се намира в Зографския манастир и с нея е свързан един от най-почитаните светци там – св. Козма Зографски.

Преданието разказва, че веднъж св. Козма се молел пред иконата и чул как Богородица се обръща към своя Син с въпроса как да се спаси молещият се монах, а Господ Иисус Христос отговорил, че трябва да се оттегли в мълчание наблизо до манастира. Св. Козма изпълнил заръчаното и се оттеглил в пещера, от която се вижда манастирът. В мълчание, усамотение и въздържание монахът прекарал живота си и се сдобил със святост. Светият отец и сега покровителства манастира и монашеското братство там.

Иконата на Пресвета Богородица „Проговорившая" се съхранява в съборната църква, в която се намират и множество мощи на светци, частица от светия Кръст Господен и други християнски светини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай