Копие на "Тайгър мот" в изложба

Копие на "Тайгър мот" в изложба | StandartNews.com

Уникални умалени модели на самолети и кораби показа сдружение "Модел - клуб Добротица" в Добрич със съдействието на Регионален исторически музей. Изложбата, която е подредена във фоайето на дом-паметник "Йордан Йовков" е посветена на Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Пред медиите Драгомир Драганов сподели, че всички изложени над 30 самолета и хеликоптера, а заедно с корабните модели - над 50, са действащи. Сред интересните експонати се откроява "Тайгър мот" - учебен британски самолет, като Драганов добави, че това е бил самолетът, на който се е учила да лети Амелия Еърхарт - една от първите жени - пилоти в света, и първата жена, прелетяла Атлантическия океан. Сред малките летящи експонати може да се види и т. нар. "кукурузник" - дело на конструктора Поликарпов, който е използван през Втората световна война от Съветската армия за нощно разузнаване, както и за бомбардиране, а името си "кукурузник" е получил от употребата му в мирно време -като селскостопанска авиация. Впечатление прави и самолет с надпис "За Сталина", за който конструкторите казват, че е бил на производство от 1933 до 1943 г. в Съветска Русия. Тези самолети са участвали във войната в Испания и във Великата Отечествена.

Наред със старите модели могат да се видят и съвременни - сред които е лек австрийски самолет, който въпреки че е малък развива скорост до 400 км в час. От корабите погледи привлича платноходът на Язон - "Арго", за който създателят му Валентин Трифонов споделя: "Това е кораб от митовете, за който няма никъде чертежи. За да го направя гледах американския филм за Златното руно и сам си начертах конструкцията. Изцяло ръчна изработка е корабът, направен от орех и бронзиран. Единствено платната дадох на шивач да ги ушие".

Клубът по авио и корабомоделизъм в Добрич наброява над 20 души, като обучава и деца. Хобито да изработваш умалени копия на кораби или самолети, вертолети и хеликоптери е доста скъпо. Драганов казва, че най-ниско бюджетните модели са на цени от 300-400 лв. и се стига до цени от 6-8 хиляди евро. Като любопитна подробност той сподели, че в света има само две изработени точни копия на руския МИГ-29, които са 7-метрови. "Едното е в Германия, другото - в Русия. И двата самолета са напълно идентични с оригинала и летят. Цената на единия МИГ-29 е 25 хил. долара" - каза Драганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай