Компанията „Солвей” закрива флуоритната мина в Чипровци

Компанията „Солвей” закрива флуоритната мина в Чипровци | StandartNews.com

От 28 януари дружеството „България флуорит", част от световно известната химическа компания „Солвей", преустановява дейността си в мината в Чипровци, съобщи говорителката му Теодора Борисова. Причините за това са изчерпване на залежите от качествена руда за калциев флуорит, намаленото търсене и понижените цени. Всичко това прави дейността на фирмата нерентабилна.

До края на март от „България флуорит" – Чипровци, си тръгват 107 души. Във мината остават 9 души, които ще осъществяват поддържащите дейности до окончателното и затваряне. Доставчици и подизпълнители също ще получат уведомления за прекратяване на партньорските договори.

Фирмата се прочу с борбата на еколозите от Монтана, които я обвиниха, че продава опасен за здравето пясък – отпадък от добива на флуорит, с който се запълват изкопите от водния цикъл на града. Изследванията обаче не показаха нищо тревожно. Същият пясък се използва и за производството на цимент.

С голямо разочарование и съжаление се налага да съобщим, че прекратяваме договорите с нашите служители в Чипровци, обяви Жоел Марион, индустриален директор в „Соловей".

„България Флуорит" е част от глобалната бизнес единица „Солвей" - световен лидер в индустрии, които използват флуор, редкоземни елементи, стронций и барий. Тя осигурява доставка на химикали за различни индустрии - автомобилни катализатори, топлоизолационни продукти, за полупроводници, за агрохимията и фармацията.

Компанинията се ангажира да омекоти социалните последствия от закриване на мината, като предложи допълнителна квалификация на състава или свободни места в други предприятия. Ще работи заедно с местиня офис на Агенцията по заетостта, за да улесни намирането на работа на освободените си служители.

Закриването на мината ще стане в съответствие с екологичното законодателство на България, допълни Теодора Борисова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай